KOREJSKI SNAGATOR

Električna Kia EV6: Puni se za 100 km dometa za manje od 4 minute, a ubrzava za 3,5 sekundi!

Nov model je simbol nove ere Kije s novim znakom i prvi električni model na novoj EV platformi
Električna Kia EV6
 Kia

Prva električna Kia je nastala u skladu s Kijinom novom dizajnerskom filozofijom "Spajanje suprotnosti" koja predstavlja usmjerenje dizajna svih budućih električnih automobila koji karakteriziraju visokotehnološki detalji. Pokreće ga isključivo električna energija, s mogućnošću izbora različitih dometa i pogona s nultim emisijama.

Novi EV6 je prvi model koji je Kia napravila na potpuno novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) te predstavlja prvi dio Kijinog prelaska u novu eru elektrifikacije pod novim sloganom marke, ‘Movement that inspires’.

image
Električna Kia EV6
Kia

Također predstavlja početak srednjoročne i dugoročne strategije za baterijska električna vozila, plug-in hibridna (PHEV) i hibridna (HEV) vozila koja će do 2030. godine predstavljati 40 posto Kijine ukupne prodaje, s godišnjom prodajom od 1,6 milijuna ekološki prihvatljivijih vozila. Kao dio tog cilja Kia namjerava do 2030. godine povećati prodaju potpuno električnih modela na 880.000 vozila i tako postati globalno najveći prodavač ovakvih vozila.

image
Električna Kia EV6
Kia

Novi EV6 je prvi od ukupno 11 Kijinih novih električnih modela predviđenih do 2026. godine. Od toga će ih 7 će biti na E-GMP platformi, dok će četiri druga biti izrađena na temelju postojećih modela.. Što se izgleda tiče, u središtu dizajnerske filozofije je novi vizualni identitet koji pobuđuje pozitivnu snagu i prirodnu energiju, s kontrastnim kombinacijama oštrih stilističkih elemenata i kiparskih oblika.

image
Električna Kia EV6
Kia

Karim Habib, viši potpredsjednik i voditelj Kijinog globalnog dizajnerskog centra, objasnio je: “EV6, kao Kijino prvo isključivo električno vozilo, primjer je čovjeku usmjerenog, progresivnog dizajna i elektrificirane snage. Čvrsto vjerujemo da je EV6 uvjerljiv i značajan model za novu EV eru. Kombinacijom suvremenih, visokotehnoloških pomagala s EV6 namjeravamo kreirati specifičan, utjecajan dizajn, ali i nuditi namjenski EV, koji će definirati našu budućnost.”

Pritom je GT izvedba modela EV6, dizajnirana kako bi pružala nešto drugačije u klasi crossovera, a donosi karakteran eksterijer s high-tech tehnologijom i izuzetnim performansama Kijinog električnog vozila.

image
Električna Kia EV6
Kia

Sprijeda je Kijina karakteristična ‘tigrova maska’ dobila modernu interpretaciju prilagođen digitalnom dobu. Dnevna svjetla, koja su dio ‘digitalne tigrove maske’, dobila su elegantan, moderan izgled i uključuju ‘sekvencijalni’ dinamični uzorak rasvjete. Ispod njega nisko postavljeni otvor za protok zraka vizualno širi prednji dio vozila i naglašava svoj high-tech izgled.

Dizajn unutrašnjosti karakterističan za električne modele maksimalno koristi prednosti Kijine namjenske E-GMP platforme. Usprkos kompaktnim vanjskim dimenzijama, 2900 milimetara dug međuosovinski razmak u kabini pruža puno prostora kao što ga nude srednje veliki sportski terenci.

image
Električna Kia EV6
Kia

Jedan od elemenata koji najviše odudara je infotainment ekran. Jednostavan izgled širokog ekrana i armaturne ploče daju kabini osjećaj otvorenosti. Sjedala su pritom tanka, lagana i suvremena, presvučena modernim, vizualno zanimljivim i robusnim tkaninama napravljenim od prerađene plastike, što je ekvivalentno upotrebi 111 plastičnih boca za vodu.

Novi EV6 nudi inteligentan i prilagodljiv raspored u kabini i mnoštvo prostora za odlaganje, uključujući prtljažnik od 520 litara obujma (VDA) s podignutim sjedištima u drugom redu. Sa spuštenim sjedalima u drugom redu obujam se povećava na 1300 litara. Usto, ispod prednjeg poklopca nalazi se dodatni prostor za odlaganje obujma od 20 do 50 litara ovisno o tome je li verzija 4x4.

Nova Kia EV6 kupcima nudi više mogućnosti izbora električnog pogona uključujući visokonaponski baterijski sklop dugog dometa (77,4 kWh) i standardnog dometa (58 kWh). Verzija EV6 GT-line je također na raspolaganju s dugim i standardnim dometom, dok je EV6 GT raspoloživ samo s baterijskim sklopom dugog dometa. To je Kijino prvo električno vozilo raspoloživo s pogonom na 2 (2WD) ili 4 kotača (AWD) s tim da potonji nudi unaprijeđene dinamične performanse i u najzahtjevnijim uvjetima.

image
Električna Kia EV6
Kia

Verzija EV6 2WD s kapacitetom baterije od 77,4 kWh može s jednim punjenjem prijeći više od 510 kilometara po WLTP kombiniranom načinu mjerenja. S najvećim okretnim momentom od 605 Nm, koji je na raspolaganju kod AWD izvedbe, EV6 može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 5,2 sekunde. Baterijski sklop kapaciteta 77,4 kWh s elektro motorom snage 168 kW (229 KS) prenosi snagu preko zadnjih kotača, dok AWD izvedba na prednje i zadnje kotače prenosi 239 kW (325 KS).

Izvedba s kapacitetom baterije od 58 kWh omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde, s najvećim okretnim momentom od 605 Nm (AWD izvedba). Ova izvedba s elektromotorom snage 125 kW ima zadnji pogon, dok AWD izvedba ima dva elektro motora, koji na prednji i zadnji par kotača prenose 173 kilovata (235 KS).

Varijanta EV6 GT opremljen s dva elektromotora ukupne snage 430kW, dovodi električne performanse na višu razinu. S okretnim momentom od čak 740 Nm, izvedba GT AWD ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,5 sekunde i dostiže najveću brzinu od čak 260 km/h.

Sa softverskim dodatkom elektronskog diferencijala s ograničenim proklizavanjem, koji ima samo izvedba EV6 GT, vozači mogu uživati u pouzdanom nadzoru i dinamičnoj vožnji i upravljivosti u svim uvjetima vožnje.

image
Električna Kia EV6
Kia

Punjenje: EV6 nudi mogućnost punjenja od 800V i 400V i nisu potrebne dodatne komponente ili adapteri. Vozilo može vrlo brzim punjenjem napuniti bateriju od 10 do 80 posto napunjenosti za samo 18 minuta kod svih izvedbi modela, dok do 100 km dometa može napuniti za manje od 4 i pol minute (2WD s baterijom od 77,4-kWh).

Sustav punjenja je prilagodljiviji u odnosu na prošlu generaciju BEV-ova, zahvaljujući integriranoj upravljačkoj jedinici punjenja (ICCU), koja omogućava novu funkciju vehicle-to-load (V2L) s kojom električni potrošači koriste energiju iz baterije vozila.

Funkcija V2L može isporučivati do 3,6kW snage i može pružati dovoljno struje za istovremeno djelovanje 55-inčnog televizora i klima uređaja više od 24 sata. Sustav također može puniti i drugo električno vozilo. S više od 35-postotne napunjene baterije, EV6 može vući prikolicu do 1.600 kg. Zajedno s funkcijom V2L vlasnici EV6 mogu sa sobom uzeti sve što ime treba za avanturu u prirodi s prijateljima i obitelji, a sve to čine uz nulte emisije.

image
Električna Kia EV6
Kia

Novi EV6 je opremljen s tehnologijama za rekuperaciju energije s ciljem postizanja maksimalnog dometa s jednim punjenjem. Tu je Kijina najnovija generacija učinkovite toplinske pumpe, koja koristi otpadnu toplinu iz sustava hlađenja vozila. To omogućava da automobil na minus 7 °C, može pružati 80 posto dometa koji je inače raspoloživ na 25 °C.

Također je na raspolaganju najnovija generacija Kijinog pametnog regenerativnog kočionog sustava, kojim se upravlja ručicama iza upravljačkog obruča, što vozačima omogućava brzo i jednostavno usporavanje vozila i rekuperaciju kinetičke energije za dostizanje maksimalne učinkovitosti te posljedično dužeg dometa. Vozači mogu birati između čak 6 nivoa regenerativne kočione sile (bez, 1 do 3, ‘i-PEDAL’ ili auto način), ovisno od željenog nivoa rekuperacije energije. Način ‘i-PEDAL’ vozilu omogućava skladištenje maksimalne količine energije kočenja, a vozaču pruža nježno zaustavljanje vozila bez pritiskanja kočione ručice.

image
Električna Kia EV6
Kia

Uz EV6 stiže zbir tehnologija koje unaprjeđuju sigurnost, povezivost i infotainment. Njihova svrha je pružati sigurnija, jednostavnija i manje stresna putovanja.

Visokotehnološki infotainment sustav uključuje 2 ekrana od 12 inča. Zakrivljeni ekrani imaju tanke ploče sa slojem filma koji koriste novu strukturu i naprednu tehnologiju kako bi smanjili utjecaj svjetla. Mjerači i infotainment sustav izgledaju kao dio jedne cjeline. Velika staklena površina koja se proteže od upravljačkog obruča do sredine vozila, pred vozačem prikazuje digitalne mjerače, dok je infotainment sustav iznad središnje konzole.

Novi EV6 donosi i obogaćenu stvarnost (AR), koja se prikazuje na projiciranom ekranu (head-up display) koji projicira putne informacije na vjetrobranskom ekranu u vozačevom vidnom polju. Sustav prikazuje upozorenja asistencijskog sustava (ADAS), detalje o brzini vozila i detaljnija navigacijska uputstva (turn-by-turn).

image
Električna Kia EV6
Kia

Po pitanju sigurnosnih elemenata zahvaljujući svojim asistencijskim sustavima (ADAS), EV6 nudi vrhunsku sigurnost i udobnost. Time na svakom putovanju smanjuje opasnost i stres u vožnji te štiti putnike i ostale sudionike u prometu.

Sustav za siguran izlazak iz vozila (SEA) pomaže u sprječavanju bočnog sudara prilikom izlaska iz EV6. Kada putnik otvori vrata kako bi izašao iz vozila, sustav ga upozori na približavanje vozila straga. SEA tada automatski zaključava vrata, a tu je i sustav za održavanje vozila u voznoj traci (LFA).

image
Električna Kia EV6
Kia

Asistencija na autocesti drugog stupnja (HDA 2) održava podešeni razmak i brzinu na autocesti s obzirom na vozilo ispred, a također pomaže i kod održavanja vozila na sredini vozne trake, čak i u zavojima. U slučaju da vozilo na susjednoj traci vozi preblizu vašoj, HDA 2 prilagođava smjer EV6 kako bi izbjegao eventualni sudar. U slučaju da vozač drži obje ruke na upravljačkom i vozi iznad određene brzine, HDA 2 omogućava vozaču da jednim klikom na prekidač pokazivača smjera pomakne vozilo na željenu traku.

image
Električna Kia EV6
Kia

Daljinsko parkiranje (RSPA) omogućava daljinsko parkiranje ili izlaženje iz parkirnog mjesta pritiskom na dugme, iako vozač nije u vozilu. Daljinsko pametno parkiranje (RSPA): ovo je tehnologija koja vam omogućuje manevriranje EV6 u fazama parkiranja, ostajući izvan vozila i koristeći samo daljinski upravljač.

Za automobil Kia već prima predbilježbe, ta tako primjerice u Velikoj Britaniji oni koji naruče automobil uz polog uz od 100 funti u razdoblju prva dva tjedna u svibnju uoči službenog početka prodaje Kia nagrađuje jednogodišnjom besplatnom pretplatom na KiaCharge Plus i pristupom mreži punjenja Ionity. Cijene kreću od 40.895 funti za početni model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:38