SVE VIŠE NESREĆA

Električni romobili su opasnost na cesti: Raste broj hospitaliziranih vozača

Broj nesreća u kojima su sudjelovali električni romobili u Velikoj Britaniji narastao je s 392 na 713

Hitna pomoć na mjestu nesreće električnog romobila (ilustracija)

 Mihajlo Maricic/Panthermedia/Profimedia

Vozači električnih romobila predstavljaju sve veću opasnost za sebe i ostale sudionike u prometu. Prema pisanju britanskog Expressa, broj nesreća u kojima su sudjelovali električni romobili u Velikoj Britaniji narastao je s 392 iz 2020. godine na lanjskih 713.

Također, podaci otkrivaju da je broj vozača u nezgodama s električnim romobilima koji su primljeni na hitnu pomoć porastao za 40 posto.

Britanska Vlada je nedavno produljila sva testiranja i implementaciju novih propisa o romobilima do 30. studenog 2022. kako bi podržala finalni 'ekološki' način lokalnog putovanja i pomogla u ublažavanju smanjenog kapaciteta javnog prijevoza.

image

Ozlijeđeni vozač električnog romobila (ilustracija)

Yuriy Seleznev/Alamy/Alamy/Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da se zakonsko reguliranje električnih romobila u javnom i privatnom vlasništvu ne bi trebalo ubrzati bez učinkovitih sigurnosnih propisa i obrazovanja javnosti, pa sve više ljudi podupire namjeru da na romobil smiju samo oni s položenim vozačkim ispitom.

Hirra Khan Adeogun, voditelj odjela udruge Car Free Cities komentirao je statističke podatke: “Ako ove brojke išta otkrivaju, to je da moramo brzo legalizirati električne romobile kako bi stvorili standarde i omogućili edukaciju vozača. Tek tada romobili mogu postati funkcionalni za gradsku mobilnost i smanjenje emisije štetnih plinova u našim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2023 00:20