WRC U HRVATSKOJ

Elfyn Evans u Toyoti Yaris WRC diktira ritam nakon tri vožnje Croatia Rally shakedowna

Svečani start slijedi danas u 18:30, a prva etapa započinje brzincem Rude - Plešivica u dužini od 6,94 km sutra od 08:39
Medvedgrad, shakedown
 Ranko Šuvar/CROPIX

Elfyn Evans i suvozač Scott Martin savršeno su započeli Croatia Rally, treću etapu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u reliju, najbržim vremenom na jutrašnjem shakedownu (službenom slobodnom treningu natjecanja).

Na temperaturi od 16 stupnjeva i pod vedrim nebom, postigli su najbolje vrijeme od 2:45,1 na 4,60 kilometara dugoj stazi na Medvedgradu u Toyoti Yaris WRC s poboljšanom aerodinamikom za premijerno izdanje Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatskoj.

image
Medvedgrad, shakedown
Marjan Radović

Iako se shakedown tradicionalno koristi kao prilika za fino podešavanje automobila, to vrijeme će podići samopouzdanje britanskom vozaču Evansu, koji je u Hrvatsku stigao na treće natjecanje ove WRC sezone kao četvrtoplasirani u poretku. "Automobil je dobar, zasad je sve u redu“, rekao je Evans po završetku svog prvog prolaska pokraj Medvedgrada.

Belgijska posada Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe u Hyundaiju i20 Coupe WRC bili su drugi s vremenom 2:45,8, a Finci Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen, koji trenutačno vode u Svjetskom prvenstvu, bili su treći s 2:46,4 u Toyoti Yaris WRC.

"Sigurno da je lijepo biti na toj poziciji, ali nakon upoznavanja staze, čini se da će ceste u petak već biti prljave i to nam sigurno neće baš pomoći da budemo prvi“, rekao je Rovanperä o činjenici da će sutra na brzinskim ispitima startati prvi. „Ali osjećaj je lijep.“

Estonci Ott Tänak i Martin Järveoja, koji su s 2:46,6 imali najbolje vrijeme u svojem trećem prolasku shakedownom u Hyundaiju i20 Coupe WRC, startaju Croatia Rally na valu pobjede na prošlom WRC natjecanju, Arctic Rally u Finskoj. "Sad smo na drugom kraju svijeta, ali zasigurno je cilj ovog vikenda nastaviti u istom ritmu“, rekao je Tänak.

image
Medvedgrad, shakedown
Marjan Radović

Svjetski prvaci Sébastien Ogier i Julien Ingrassia iz Francuske bili su peti u još jednoj Toyoti Yaris WRC, a njihovi timski kolege, Japanac Takamoto Katsuta i Britanac Daniel Barritt, šesti.

"Cesta izgleda zabavno s različitim dionicama“, rekao je Ogier. "Reli bi zbog toga mogao biti lijep.“

Katsuta je dodao: “Bit će to vrlo izazovan vikend. Naravno, trudim se biti vrlo čvrst i dobiti još više samopouzdanja. Ali bit će vrlo škakljivo. Trudim se dobiti na samopouzdanju tijekom cijelog vikenda i pokušavam naučiti puno stvari na ovom škakljivom reliju.“

image
Medvedgrad, shakedown
Ranko Šuvar/CROPIX

Posada M-Sport Ford Fieste Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul, koji se prvi put natječu u WRC klasi, ostvarila je sedmo vrijeme, a slijedili su ih Gus Greensmith/Chris Patterson iz istog tima. Nakon tri shakedown vožnje, Teemu Suninen/Mikko Markkula bili su na čelu klase WRC2.

Svečani start slijedi u 18:30, a prva etapa započinje brzinskim ispitom Rude - Plešivica u dužini od 6,94 kilometara sutra (petak) od 08:39.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:23