JUBILARNI MILIJUNTI

ELON MUSK SE NA TWITTERU POHVALIO NOVIM USPJEHOM S tvorničkih traka upravo je sišao primjerak pod brojem 1,000.000! Riječ je o modelu Y crvene boje

 
 Tesla Motors

Elon Musk je na Twitteru objavio da je Tesla proizveo milijunto vozilo. Nevjerojatan je to iskorak za proizvođača koji relativno kratko postoji u auto industriji, s obzirom na to da je drugima trebalo znatno više vremena da postignu taj rezultat. Automobil koji je otvorio vrata 7-znamenkastim brojkama je upravo crveni Model Y.

Brend je tehnički stvoren 2003. godine od strane inženjera Martina Eberharda i Marca Tarpenninga, s velikim financijskim poticajem Elona Muska. On je ubrzo postao izvršni direktor kompanije te započeo s razvojem električnih automobila.

Tek 2008. godine predstavljen je Tesla Roadster, koji je ujedno bio i prvi poželjniji električni automobil. Baziran je na Lotusu Eliseu, ali je bio opremljen elektromotorima i litij-ionskim baterijama. Iako ima doseg od samo 386 kilometara, privukao je golemu pažnju zbog nevjerojatnog ubrzanja.

Četiri godine kasnije na tržište stiže automobil koji je prema mnogima promijenio pogled na automobilski svijet – Model S. Za razliku od Roadstera, bio je to prvi Teslin, ali i električni automobil koji je ozbiljnije napravljen. Model S nudi luksuz, prostranost i svakodnevnu upotrebljivost pa nije ni čudo da je vrlo brzo postao hit, koji traje i dan danas.

U međuvremenu Tesla je predstavio i dva SUV-a nazvana Model X i Model Y te kompaktnu limuzinu Model 3. Riječ je o automobilima koji su zbog svojih cijena dostupniji masama te tako nastavljaju podizati proizvodne brojke ovome američkom proizvođaču.

Prošle godine predstavljen je i veliki terenac Cybertruck koji je svojim izgledom šokirao svijet. Mnogi ga uspoređuju s crtežima djece, ali brojke drukčije govore. Naime, Musk je na Twitteru već objavio da ima oko 250 tisuća rezervacija.

Mnogi na Teslu i Elona Muska gledaju kao nepredvidljive i kontroverzne, ali jedno im se mora priznati. Početkom prošloga desetljeća Tesla je napravio revoluciju automobilske industrije, što je rezultiralo time da danas gotovo niti nema proizvođača koji u ponudi nema električno vozilo. Pritom Tesla danas vrijedi kao Ford i GM zajedno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:05