LEGENDARNI BMW

Elvisov BMW 507 nakon dugih desetljeća ponovo je u originalnom stanju

Nakon dvije godine restauracije kod stručnjaka iz BMW Classic odjela BMW 507 Elvisa Presleya prvi javni nastup imat će na Pebble Beachu
 Foto: BMW

Mladi američki vojnik koji je 1958. godine služio vojni rok u bazi u Bad Neuheimu u Njemačkoj jednog je dana pokucao na vrata BMW-ovog trgovca Gustava Wirtha u Frankfurtu s namjerom da kupi novi veličanstveni bavarski roadster BMW 507. Taj vojnik je bio, ni manje ni više glavom i bradom Elvis Aaron Presley, kralj Rock n' Rolla!

Razlog, osim obaveza u vojarni, tada 21-godišnji Presley želio se na slobodnim vikendima i zabaviti pa je automobil kupio na licu mjesta. Premda mu tih dana nije godila popularnost gdje god bi se pojavio vojska obožavateljica bi ga opsjedala, još uvijek ne vjerujući kako Kralj služi vojni rok baš u njihovoj blizini, pa bi Elvis svoj bijeli roadster nerijetko znao pronaći ružem kompletno ispisan brojevima telefona i poljupcima obožavateljica...

Foto: BMW

Stoga i ne čudi da je zvijezda za tadašnjih 420 maraka auto dala prelakirati u crvenu boju. Nakon završetka vojnog roka Elvis je 1960. prebacio automobil u Sjedinjene Države, ali ga je ubrzo i prodao. Kupio ga je čovjek iz Alabame koji je izvadio originalni motor i nagurao Chevroletov V8 pa ga koristio na utrkama. Automobil je prodao 1963. kolekcionaru BMW-a Jacku Castoru koji se pozabavio poviješću tog automobila uz pomoć novinara Jackieja Joureta.

No do nedavno i nekoliko različitih vlasnika auto je u očajnom stanju bez motora, prijenosa i osovina te potpuno hrđav dočekao dolazak kući, točnije u BMW-ov muzej u Münchenu. Classic Team BMW-a dvije se godine bavio restauracijom nekad Elvisovog BMW-a s originalnim dijelovima da bi ga, dio po dio, doveli do originalnog stanja.

Pritom je dio dijelova čak printan na 3d printeru, poput kvaka na vratima. Ugrađen je ponovo i originalan 3,2-litreni V8 stroj te je roadster polakiran u originalnu BMW-ovu Feather bijelu boju. Automobil će nakon gotove restauracije imati prvi javni nastup na skorašnjoj izložbi automobila Pebble Beach Concours d’Elegance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:58