NA RUKU VOZAČIMA

Europa napokon riješila jedan od najvećih problema punjenja električnih automobila

Zbrka oko raznoraznih aplikacija i kartica za plaćanje napokon završava

Punjenje električnog auta, ilustracija

 Mathieu Thomasset/AFP/Profimedia

Vlasnici električnih vozila najbolje znaju kakva zbrka vlada prilikom punjenja na različitim punionicama. Do sada je svaki operater u pravilu imao svoju aplikaciju preko koje se plaćalo punjenje - zbog čega su vozači morali preuzeti i instalirati više različitih aplikacija na svoje mobilne telefone.

Od 13. travnja, takva praksa na teritoriju Europske unije završava!

Nova EU norma propisuje da na svim novopostavljenim punionicama mora biti dostupno plaćanje ‘običnim‘ bankovnim karticama. Zbrka oko aplikacija i kartica za naplatu napokon bi trebala prestati.

Kao što smo naveli, radi se o novopostavljenim punionicama, ali će se ista formula postupno primjenjivati ​​i na sve postojeće punionice.

U siječnju 2027. sva infrastruktura mora biti ažurirana na ovaj novi standard, piše ElPais.

Nova mjera uključuje sve zemlje Europske unije.

image

Punjenje električnog auta, ilustracija

Profimedia

U odredbi se precizira da ‘korisnici vozila moraju moći napuniti struju ili natočiti gorivo te jednostavno i povoljno platiti na svim javno dostupnim punionicama ili postajama, bez potpisivanja ugovora s operaterom‘.

Aplikacije svakog operatera mogu se nastaviti koristiti, ali ‘u slučaju punjenja struje ili gorivom, sve javno dostupne postaje moraju prihvaćati instrumente plaćanja koji se koriste u Europskoj uniji‘.

Ukratko, korisnicima se mora omogućiti plaćanje bankovnim karticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:33