AKTUALNO

EUROPLJANIMA DIZEL, AMERIKANCIMA SNAŽNI BENZINAC: Audi predstavio nove modele S6, S6 Avant i S7 koji dolaze s različitim motorima ovisno o tržištu!

 
 Audi

Od predstavljanja Audijevih modela A6 i A7 prošlo je više od godinu dana, a njemački proizvođač sada je predstavio paprene inačice S6, S6 Avant i S7 Sportback. Pritom je zanimljivo da ispod poklopca skrivaju različite motore, ovisno o tržištu. Tako na europskom tlu sve tri verzije ispod poklopca motora skrivaju dizelski motor(!), i to 3,0-litreni V6 TDI snag 350 KS. Pritom su opremljeni MHEV sustavom pa je ustvari riječ o mild-hibrid modelima. Snaga se prenosi putem 8-stupanjskog automatskog mjenjača na sve kotače. Performanse? Do stotke S6 TDI juri za 5 sekundi, dok karavanskoj inačici, kao i modelu S7 treba 5,1 sekunda, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Iako ove brojke i nisu toliko impresivne, u Audiju tvrde da uz pomoć gore spomenute tehnologije potrošnja varira između 6,2 i 6,5 litara na 100 km. Okej, prave brojke sigurno su nešto veće, no sigurno je kako S inačice ipak neće toliko često boraviti na benzinskim postajama, pa se može reći kako ovi modeli nude užitak u vožnji ali su pritom i efikasni.

Foto: Audi

E sad, zanimljiv detalj vezan je uz motorizaciju na tržištu SAD-a i Bliskog istoka gdje dizelaši očito nisu popularni, pa se tako ispod poklopca nalazi dobro poznati 2,9-litreni TFSI V6 motor (ugrađuje se u RS5) snage 450 KS! Iako službene performanse za benzinske izvedbe nisu objavljene, pretpostavljamo kako stotku hvataju za 4 sekunde. Ove benzinske verzije svakako će biti zanimljivije puristima koji će, ako se nalaze u Europi, za papreni benzinac morati pričekati RS inačice.

Foto: Audi

Za bolje vozne karakteristike brine se opcijski all-wheel steering" koji zakreće stražnje kotače (do 5 stupnjeva) i omogućava lakše manevriranje na uskom prostoru, ali i brže prolaske kroz zavoje. Od ostalih opcija ističu se zračni ovjes i keramičke kočnice. Vizualno ovi modeli u odnosu na „obične” izvedbe izgledaju agresivnije, a najveća razlika nalazi se na stražnjem dijelu gdje se nalaze difuzor i četiri nastavka ispušnog sustava. Svi oni koji kritiziraju „lažne auspuhe” sada će doći na svoje.

U unutrašnjosti dobro poznata priča – digitalni kokpit upotpunjuju dva dodatna zaslona, a kupcima se nude i posebne kožna sjedala. Prodaja kreće na ljeto, a cijene su već objavljene i to za tržište Njemačke gdje limuzinski S6 kreće od 76,500 eura, karavan stoji 79,000 eura dok za S7 treba izdvojiti 82,750 eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 17:03