TRENDOVI NA TRŽIŠTU

EUROPSKO TRŽIŠTE AUTOMOBILA: Dizelaši u slobodnom padu, Hrvatska zabilježila najveći rast prodaje u Europi!

 
 JATO

Automobilska industrija opet bilježi rast prodaje, pa je tako u veljači ove godine registrirano 1,16 milijuna novih automobila, što je 4,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Uz to, riječ je o najboljem rezultati još od 2008. godine. Ono što je zanimljivo je da je, uz rast na najvećim tržištima poput tržišta Njemačke, Španjolske i Francuske, najveći rast zabilježen u Hrvatskoj! Naime, kod nas je, prvenstveno zbog smanjenja trošarina zbog kojeg su automobili postali nešto jeftiniji, broj registriranih novih vozila porastao za 46,8 posto u odnosu na prošlu godinu! Da je riječ o ogromnom rastu govori i podatak da drugi najveći rast iznosi 30 posto (u Grčkoj), dok trećeplasirana Mađarska bilježi rast od 24 posto.

JATO

Najpopularniji su očekivano SUV modeli, koji su činili čak 33 posto europske prodaje u veljači. Analitičar Felipe Munoz iz kompanije JATO koja je objavila ove podatke izjavio je kako bi europsko tržište trebalo nastaviti s rastom, ali za očekivati je kako će taj rast biti vezan uz dobre rezultate na nekoliko ključnih tržišta (jer je na čak 13 od 27 tržišta zabilježen pad).

Prodaja dizelskih modela je u slobodnom padu, što i ne čudi s obzirom na sve veće restrikcije i neizvjesnu budućnost. Ljudi su u strahu da će njihov novi automobil kroz koju godinu biti zabranjen u centrima gradova i zbog toga odustaju od kupnje dizelaša. "Udio dizelaša u prodaji nastavlja padati i u veljači je iznosio 39,5 posto, što je čak 12,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Na taj pad najviše je utjecao pad potražnje za dizelskim vozilima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, gdje je prodaja dizelaša pala za više od 19 posto (19,2 posto u Njemačkoj i 23,5 posto u Velikoj Britaniji). S druge strane, benzinci postaju sve traženiji i bilježe rast od 16 posto u veljači", izjavio je Munoz.

JATO

Volkswagen je i dalje vodeći kada je u pitanju broj prodanih automobila, a slijede ga Renault i Peugeot. Najpopularniji model među europskim kupcima u veljači bio je Volkswagen Golf.

JATO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 02:09