SRUŠILI REKORD

Ferrari 599XX najbrži na Nurburgringu

Ferrari je probio magičnu granicu od sedam minuta koliko je bilo potrebno ostalima za prolazak jednog kruga

Stručnjaci iz Ferrarijeva dvorišta ponovo su napravili vrhunski posao. Njihov ultimativni model 599XX postavio je novi rekord staze na legendarnom Nurburgringu probivši magičnu granicu od sedam minuta koliko je bilo potrebno ostalima za prolazak jednog kruga.

Dosadašnji rekorder Chevrolet Corvette ZR1 držao je rekord s 7.22 minute koliko je bilo potrebno za gotovo 21 kilometar staze, a talijanska jurilica uz pomoć vozača Raffale de Simonea spustila je to vrijeme na 6 minuta i 58 sekundi.

Bez obzira na vrhunski rezultat Ferrarija, već su se našli prvi kritičari koji su bacilli sumnju na talijanski uspjeh s argumentom da se vožnje ne održavaju u jednakim vremenskim uvjetima.

Za pogon novog rekordera Nurburgringa brine se napredni V12 motor snage 730 KS, a za prijenos snage zadužen je šestbrzinski automatski mjenjač koji korijene vuče iz bolida Formule 1.

Ferrari 599XX proizvesti će se u svega 29 primjeraka koje će moći kupiti samo probrani klijenti, a cijena pojedinačnog primjerka iznosi 1.4 milijuna eura.

Napredna tehnologija korištena pri izradi modela 599XX još se dugo vremena neće koristiti u komercijalnim automobilima napravljenim za obične smrtnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:46