SNAŽNA PORUKA

Ferrari dobio parnicu protiv tuning kuće na sudu: ‘Nikad više ne petljajte s našim dizajnom!’

Ostaje nejasno koja je sudbina Mansoryja 4XX Siracuse. Bilo kako bilo, slučaj šalje jasnu i snažnu poruku tuning kućama
Ferrari FXX K i Mansory 488 Siracusa
 Ferrari/Mansory

Ferrari je poznat po tome da nikome ne dopušta kopiranje njegovog naslijeđa koje se iskazuje kroz dizajn modela, a dokaz tome je nedavna sudska parnica protiv Mansoryja.

Naime, talijanski proizvođač superautomobila izveo je njemačkog tunera pred sud, tvrdeći kako je kopirao dizajn Ferrarija FXX K u kreaciji bodykita za 4XX Siracusu, koji se temelji na Ferrariju 488 GTB.

image
Ferrari FXX K
Ferrari
image
Mansory 488 Siracusa
Mansory

Iako je u početku parnica bila u Njemačkoj, između Ferrarija SpA protiv Mansory Designa i Holding GmbH-a zbog 'kršenja prava na neregistrirane dizajne', slučaj je završio na Sudu Europske unije u Luksemburgu.

Prema Reutersu, najviši europski sud stao je na Ferrarijevu stranu, tvrdeći kako posjeduje pravo na dizajn FXX K-a i 'prepoznao kršenje autorska prava u slučaju Mansoryjevog tuning kita'.

image
Ferrari FXX K
Ferrari
image
Mansory 488 Siracusa
Mansory

Ono što je Ferrariju zasmetalo kod 4XX Siracuse je dio haube u slova V te prednji branik. Kao što možete vidjeti na fotografijama, bodykit doista pokušava oponašati FXX K s vrlo sličnim oblikom na usisnicima branika, baze inspiriranom Formulom 1 u sredini, te razdjelnikom od karbonskih vlakana koji se 'stapa' s crnim dijelom haube.

image
Ferrari FXX K
Ferrari
image
Mansory 488 Siracusa
Mansory

Mišljenje suda o predmetu izraženo je u dokumentu C-123/20, u kojem stoji: 'Vidljivi dio proizvoda, definiran određenim linijama, konturama, bojama, oblikom ili teksturom, čini izgled (...) dijela proizvoda, u smislu te odredbe, koji može biti zaštićen kao dizajn (...)'. Drugim riječima, dizajn nekog proizvoda može biti zaštićen kao autorsko pravo.

Ovo nije jedini slučaj da tuning kuća pokušava oponašati dizajn superautomobila. Nedavno je DarwinPRO Aerodynamics predstavio bodykit za McLaren 720S koji oponaša izgled McLarena Senne.

Ostaje nejasno koja je sudbina 4XX Siracuse – hoće li automobil biti maknut s tržišta, ili će Mansory morati isplatiti Ferrarija. Bilo kako bilo, slučaj šalje jasnu i snažnu poruku tuning kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:02