PO UZORU NA KULTNE MODELE

FERRARI PREDSTAVIO JEDINSTVENI PROJEKT: Model P80/C napravljen je prema željama anonimnog kupca, a razvoj je trajao više od 3 godine...

 
 Ferrari

Ferrari je danas u Hong Kongu predstavio svoj posljednji u nizu projekata rađenih po narudžbi. Riječ je modelu koji je dobio naziv P80/C, a kako to obično biva s ovakvim jedinstvenim projektima, napravljen je po želji anonimnog kupca uz savjete stručnjaka iz Maranella koji su se pobrinuli da projekt bude tehnički besprijekoran.

Foto: Ferrari

Ideja je bila stvoriti moderni sportski model, a kao uzor su poslužili 330 P3/P4 i Dino 206 S iz 60-ih godina koji su postali ikone. Riječ je o modelima koji su napravljeni kao trkaći modeli, no uvelike su utjecali i na niz serijskih cestovnih modela s propetim konjićem.

Ferrari

P80/C pritom je model za čiji je razvoj trebalo najviše vremena (barem kada su u pitanju posebni modeli napravljeni po narudžbi), budući da je sve počelo još 2015. godine. Istraživale su se mogućnosti po pitanju dizajna i tehnoloških dostignuća. Budući da je P80/C namijenjen isključivo vožnji na stazi, performanse su stavljene na prvo mjesto.

Ferrari

Kao podloga je iskorišten 488 GT3, a budući da je ovdje riječ o automobilu za stazu dizajneri su imali više slobode nego kod nekih drugih modela. Tako prednjih svjetala praktički niti nema, a na stražnjem dijelu se ističe masivni spojler i fiksni difuzor kao na GT3 automobilima.

Ferrari

Nažalost još nisu poznati podaci vezani uz sam motor i snagu. Cijena je također nepoznanica kako to obično biva sa ovakvim projektima, no ono što je sigurno je da je iznos višestruko veći od najskupljeg serijskog Ferrarija koji se nudi u Ferrarijevim salonima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:06