EVO ŠTO PLANIRAJU

Ferrari prijavio patent koji bi njegovim električnim autima mogao dati zvuk ‘pravog‘ motora

Ferrari će neizbježno ući na tržište električnih vozila – i želi dati zvuk pravog motora svojim električnim automobilima

Ferrari Maranello

 Profimedia

Budući Ferrarijevi superautomobili mogli bi imati zvuk motora s unutarnjim izgaranjem prema novootkrivenim patentima. Proizvođač automobila zna koliko je zvuk važan ne samo za uživanje u vožnji njegovih automobila, već i za način na koji vozač aktivno upravlja automobilom. Kako bi riješio problem, želi pojačati stvarne zvukove električnih motora.

image

Ferrari Daytona SP3

Ferrari

Spomenuti patent odnosi se na "cestovno vozilo opremljeno uređajem za reprodukciju zvuka koji se može povezati s električnim motorom". Kako bi se postigao cilj, čini se da planira pojačati zvuk iz jednog ili više električnih ugrađenih motora iz stražnjeg dijela vozila.

image

Ferrari Daytona SP3

Ferrari

Patentni crteži posebno pokazuju uređaj za reprodukciju zvuka, koji izgleda kao jedan zvučnik u blizini stražnje osovine. Zvuk koji reproducira može potjecati od komponente elektromotora ili nečeg sasvim drugog. Bez obzira na to, čini se da je cilj povezati ono što se fizički događa u pogonskom sklopu sa samim zvukom.

image

Ferrari patent

Ferrari

Druge slike u dokumentaciji pokazuju rezultate testiranja. Za sada je tehnologija eksperimentalna, ali slika tri u dokumentima pokazuje da Ferrari već dobiva različite zvukove na temelju brzine motora. Povrh toga, trebalo bi biti u okvirima mogućnosti proizvođača automobila da ugodi zvuk.

image

Ferrari patent

Ferrari

No, zbog čega sva ta muka? Ferrari je to u dokumentaciji također objasnio. U sportskom automobilu visokih performansi, zvuk koji proizvodi motor je važan, za značajan dio "užitka u vožnji". "Zvuk koji motor stvara omogućuje vozačima trenutnu povratnu informaciju o uvjetima vozila i o tome što treba učiniti kako bi se postigle zadane performanse".

image

Ferrari ispušni sustav

Web Screenshot

Oni koji voze električne automobile vjerojatno će razumjeti kako nedostatak zvuka motora može biti izazov. Taj zvuk motora s unutarnjim izgaranjem može vozaču reći puno o stanju vozila. Vrijedno je napomenuti da je dodavanje buke električnim vozilima nešto na čemu radi više marki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 13:33