Uračunat gubitak

Fordov EV odjel sprema se za gubitak od 3 milijarde dolara: ‘Moramo još puno uložiti u elektrifikaciju‘

Te su gubitke više nego nadoknadili druga dva odjela, Ford Blue i Ford Pro, koji se bave gospodarskim i vozilima s unutarnjim izgaranjem

Ford F150 Lightning

 Ford

Ulaganja u Fordovu drugu generaciju novih energetskih vozila značit će da će njegova jedinica za električna vozila, Model e, izgubiti oko 3 milijarde dolara više nego što zaradi 2023., rekao je danas proizvođač automobila.

Te su gubitke više nego nadoknadila druga dva odjela, Ford Blue i Ford Pro, koji se bave vozilima s unutarnjim izgaranjem i gospodarskim vozilima. Međutim, proizvođač automobila je bio jasan da mu električna vozila dosad nisu bila isplativa.

image

Tvornica Forda (ilustracija)

Profimedia

Osim gubitka od 3 milijarde dolara ove godine, Fordove električne ambicije koštale su ga prošle godine 2,1 milijardu dolara i 900 milijuna u 2021.

Ta ulaganja ipak su mu pomogla da postane drugi najveći proizvođač električnih vozila u Americi.

Kako bi uhvatio Teslu, Ford planira potrošiti ukupno 50 milijardi dolara do 2026. za razvoj i izradu električnih vozila, izvještava Bloomberg.

Do tada si je zadao cilj proizvodnje 2 milijuna električnih vozila godišnje.

image

Ford Mustang Mach-e

Ford

Kao rezultat toga, Ford očekuje da će Model e dosegnuti operativnu maržu od 8 posto (prije poreza i kamata) 2026. To je vrlo dobra usporedba s 2022., kada je njegova marža bila negativnih 40 posto, i dovodi ga više u sklad s ostatkom tvrtka, čija se marža u tri godine očekuje od 10 posto.

image

Ford Explorer EV

Ford

Iako se može činiti da je pred njim jako dug put, Ford kaže da nije tako daleko kao što se čini.

Unatoč gubicima od 3 milijarde dolara u 2023., tvrdi da će se, ako zanemarite troškove istraživanja i razvoja, njegova električna vozila "približiti pragu rentabilnosti" do kraja ove godine.

image

Ford F150 Lightning

Profimedia

U međuvremenu, Ford planira 2,5 milijarde dolara smanjenja troškova za svoj posao s unutarnjim izgaranjem, za koji očekuje da će generirati 7 milijardi dolara ove godine.

Očekuje se da će njegov posao s komercijalnim vozilima također pridonijeti čineći proizvođača automobila profitabilnim, s predviđenom zaradom od 6 milijardi dolara. Sve u svemu, očekuje da će zaraditi 9-11 milijardi dolara u 2023., čak i unatoč skupom odjelu za električna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:14