OD 10. DO 23. SIJEČNJA

FOTO Detroit Autoshow 2011: Puno zanimljiviji i osjetno optimističniji

Prema najavama, salonom će dominirati europski, ali i korejski proizvođači, ali ne treba isključiti mogućnost ponekog iznenađenja i to ne samo od europskih, nego i američkih i korejskih proizvođača

Nakon blijedog i očajnog pretprošlog te malo boljeg prošlogodišnjeg izdanja najveće američke izložbe automobila, očekuje se da će skorašnji detroitski salon, koji će trajati od 10. do 23. siječnja, biti ne samo puno zanimljiviji, nego i osjetno optimističniji.

Očekuje se da će od preostalih domaćih proizvođača najviše pažnje plijeniti Ford i to, među ostalim, ponovno s Focusom koji napokon kreće u prodaju tijekom proljeća 2011. godine te s američkom verzijom C-Maxa. Puno se očekuje i od Chryslera čija će glavna zvijezda biti obnovljena verzija uspješne limuzine 300C. Jeep će predstaviti temeljito obnovljeni kompaktni SUV Compass koji sada izgleda neusporedivo bolje i europskim ukusima prilagođenije nego prije.GMC-evim štandom dominirat će Sierra All Terrain HD, koncept 5,86 metara dugog pick-up vozila koji umjesto rastrošnog benzinskog koristi ogroman 6,6-litreni dizelski V8 motor.

Među japanskim proizvođačima najviše će se isticati Toyota s novom generacijom gradskog Yarisa, a velika se gužva očekuje i kod Honde koja će imati premijeru koncepta potpuno novog Civica. Europljani su zasad predvidljivi. Audi će otkriti treću generaciju modela A6, BMW će prikazati kabrioletsku i kupe verziju nove Serije 6, obnovljenu Seriju 1 te M verziju istog modela, a Mercedes obnovljenu C-klasu i već viđeni CLS. Volkswagen će imati premijeru američke verzije Passata, a Mini će izložiti Paceman, svojevrsnu kupe verziju modela Countryman.

Ne treba isključiti mogućnost ponekog iznenađenja i to ne samo od europskih, nego i američkih i korejskih proizvođača. NAIAS definitivno neće biti u jednom od slavnih izdanja iz predrecesijskog doba, no sigurno se može očekivati znatan oporavak najznačajnijeg salona SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 21:03