SVAKA ČAST!

FOTO: KAKVA PRIČA O VJERNOSTI JEDNOM AUTU Porscheom 930 911 Turbo u 44 godine prešao milijun kilometara! Sada je dodao još 250.000...

 
 Porsche

Tko je rekao da je vjernost precijenjena? Porsche nas je na svojoj internet stranici podsjetio na Billa MacEacherna i njegovu jedinstvenu priču koja traje već 44 godine.

Naime, ovaj Kanađanin od 1976. godine do danas ima neraskidivu vozačku "štoriju" s jednim Porscheom 911 Turbo (930), a povod priči bilo je njihovih zajedničkih 1,25 milijuna prijeđenih kilometara! Distanca je to kojom je mogao tri puta stići do mjeseca...

Naime, u svijetu postoje mnogi vlasnici skupih sportskih i super automobila, ali rijetko tko od njih koristi svoje ljubimce za svakodnevnu vožnju.

Ono što je još žalosnije, većini takvih vlasnika automobili stoje kao pod staklenim zvonom, umjesto da se koriste svakom lijepom prilikom.

No ne i Bill MacEachern iz Kanade.

Bill je početkom 1970-ih godina upoznao svoju srodnu dušu – Porsche 911. Iako je odrastao uz američke muscle automobile, prva vožnja Porschea jednostavno ga je ostavila bez daha.

„Nisam mogao vjerovati koliko je agilan, odlično dizajniran, a ujedno i staložen. Osim toga, vrlo je udoban s obzirom na male dimenzije i impresivne karakteristike“, rekao je MacEachern.

Takvo iskustvo vožnje promijenilo mu je život te je odmah naručio srebrni Porsche 911 za vlastitu tvrtku.

Dvije godine kasnije gledao je nastup Porschea 917/10 na Can-Am utrkama i primijetio je jednu potpuno novu tehnologiju – turbopunjač.

To mu je tada zvučalo kao kvantna fizika, ali kad je Porsche u Kanadu doveo 911 (930) Turbo, rekao je da ga mora imati.

Te 1973. godine nastupila je velika naftna kriza te su MacEacherna već u Porscheovom salonu nagovarali da ne uzima takav automobil, ali to ga nije omelo.

Naručio je 930 Turbo u Midnight Blue boji s bež kožnom unutrašnjosti, sportskim sjedalima i LSD diferencijalom. Smatrao je da mu je to možda posljednja prilika da si priušti pravi sportski automobil pa je odabrao sve najbolje.

Preuzimanjem automobila 1976. godine bila je to ljubav na prvi pogled, koja nakon čak 44 godine još uvijek ne prestaje.

MacEachern koristi Turbo gotovo svaki dan te je do danas već napravio preko 1,25 milijuna kilometara.

Tek 2009. godine i s 850 tisuća kilometara na satu, Bill je imao jednu laganu nezgodu s njegovim ljubimcem, ali to ga nije spriječilo da ga popravi i jednostavno nastavi voziti.

Prije osam godina, 2012. godine, Porsche je okrenuo milijun kilometara na satu i to je Bill skromno proslavio otvaranjem šampanjca, a priča se nastavlja sve do dan, danas...

S njime je prošao svakakve ceste, trkaće staze, avanture, sreće i nesreće, ali tvrdi da mu nikad neće dosaditi.

Ne može se ni zamisliti za volanom nekog drugog sportskog ili super automobila, a kaže da čak i kad umre, njegov sin će nastaviti tradiciju vožnje ovog nevjerojatnog primjerka Porschea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 06:26