SALON U LOS ANGELESU

FOTO LA Auto Show: Europske i japanske marke plijenile pažnju brojnim novitetima i konceptima

Najbolji LA Show u proteklih nekoliko godina, zaključak je mnogih posjetitelja nakon što su obišli najveći kalifornijski međunarodni salon automobila. Mnogi su primijetili povratak svojevrsnog optimizma koji je izostao s američkih izložbi tijekom recentnih, recesijskih par godina. Ovogodišnji salon u Los Angelesu traje od 19. do 28. listopada, a nudi ponešto za svakoga, od ekstravagantnih koncepata do razumnih i ‘zelenih’ obiteljskih automobila. Izdvajamo najzanimljivije...

SUV postao kabriolet

Daleko najneobičniji automobil izložili su Japanci. Nissan je, naime, odlučio napraviti kupe-kabrioletsku verziju luksuznog crossovera Murana koja navodno kreće u prodaju u SAD-u početkom 2011. godine. Prikazan je i hibridni koncept limuzine Allure koja zapravo služi za prikazivanje Nissanovog budućeg dizajnerskog usmjerenja.

Među brojnim japanskim novitetima izdvaja se i Toyota RAV4 EV, električna verzija kompaktnog SUV-a koja je razvijena suradnjom s Teslom. Mazda je ponovno prikazala uzbudljivi koncept Shinari, no veću je pažnju ipak privlačio Subaruov koncept buduće generacije Impreze koju će napokon krasiti zanimljiv dizajn. Serijska verzija navodno u prodaju stiže već tijekom iduće godine.

Cadillacovo čudo za grad

Od Engleza su se istaknuli Range Rover s dvije verzije novog Evoquea, s tri i pet vrata, kao i Jaguar s jednim od najdomišljatijih koncepata 2010. godine, superautomobilom C-X75. Mercedes se hvalio AMG verzijom novog CLS-a koja razvija čak 557 KS te suradnjom s Ducatijem, a Porsche novom 330 KS snažnom R izvedbom Caymana.

Što se tiče domaćina, odnosno američkih proizvođača, najzanimljiviji model nalazi se kod Cadillaca koji je prikazao Urban Luxury Concept. Za razliku od prijašnjih godina, kada su predstavljali goleme rastrošne SUV-ove, ove je Cadillacova zvijezda ta mala 3,8 metara duga studija koju pokreće 1-litreni trocilindrični benzinski motor. Od ostalih američkih noviteta, valja spomenuti i kabrioletsku verziju Chevroleta Camara iChrysler 200, koji će zamijeniti neuspješni Sebring.

Pogledajte fotogaleriju LA Auto Show 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:20