PREKRETNICA

FOTO Lotus Elite - koncept budućeg sportskog automobila koji stiže 2014. godine!

Prvi model koji je stvoren suprotno principama koje je postavio tvrtkin utemeljitelj, slavni Colin Chapman

Novi Elite nije samo koncept budućeg sportskog automobila koji na tržište stiže 2014. godine, nego i značajna prekretnica za Lotus. To će biti prvi model koji je stvoren suprotno principama koje je postavio tvrtkin utemeljitelj, slavni Colin Chapman.

Elite, primjerice, unatoč korištenju naprednih materijala, neće biti osobito lagan Lotus (imat će oko 1680 kg), motor će, umjesto u sredini, biti smješten sprijeda, a limeni sklopivi krov učinit će ga prvim CC modelom engleske marke. Tradicionalisti se vjerojatno zgražavaju, no Lotusov novi CEO, Danny Bahar, morao se odlučiti za ovakav model da privuće veći broj kupaca. Aktualni modeli su suviše ekstremni da bi privukli dovoljan broj kupaca za opstanak tvrtke.

Kao nastavak suradnje s Toyotom, Elite će koristiti 5-litreni V8 motor iz Lexusa IS-F, no koji će uz pomoć kompresora nuditi oko 550 KS u standardnoj, odnosno 620 KS u R verziji. Elite će koristiti i sedambrzinski mjenjač s dvije spojke, ovjes s aktivnim amortizerima te poseban KERS sustav (poput onih u Formuli 1) za dodatnih 50 KS na nekoliko trenutaka. Cijena novog Lotusa, kao i način na koji će utjecati na samu marku, još nisu poznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:15