PANZER LEGENDA

FOTO: NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO je ovaj Peugeot 205 GTI toliko poseban... Čak ga možete i kupiti za 37.500 eura!

 
 Art & Revs

Kad razgovaramo o blindiranim vozilima najčešće spominjemo Mercedes, Cadillac, Audi... Upravo zato je ova priča o Peugeotu 205 GTI iz 1990. godine s prijeđenih tek 14.700 kilometara, a koji se upravo prodaje putem kuće Art & Revs iz Luxemburga toliko posebna. Naime, ovaj je kultni francuski hot-hatch blindiran prema standardima 2. razine kako bi vlasniku ponudio anonimnost i ekstremnu zaštitu od standardnog streljiva iz revolvera i automatske puške (streljivo 38 Special, 38 Super, 9 mm Uzi...). A, dosadašnji vlasnik za kojeg je automobil specijalno pripremljen prije 28 godina nije bio bilo tko.

Riječ je o četvrtoj najbogatijoj osobi na svijetu, 69-godišnjem francuskom milijarderu Bernardu Arnaultu teškom čak 83,3 milijarde dolara prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi u 2018. godini! Predsjednik je mega korporacije LVMH koja uključuje čak 70 luksuznih brendova od Louisa Vuittona, Moëta i Hennessyja, a vrući Peugeotov Hot-hatch posebno je dao blindirati kako bi svakodnevno sam mogao voziti i uživati u vožnji. Posao su bili odradili specijalisti iz tvrtke Labbé tako da su automobil potpuno rastavili, pa prvo ugradili debele metalne ploče i neprobojna stakla što je masu povećalo sa serijskih 875 kilograma na čak 1400 kilograma.

Art & Revs

Zbog toga su pojačali ovjes i ugradili kapacitetnije kočnice dok je motor ostao serijski od 122 KS s katalizatorom. Za kraj, dorađeni su i klima uređaj i servo upravljač, a u auto su ugrađeni i klima uređaj te servo upravljač kao i komfornija, najfinijom kožom presvučena sjedala. Na koncu, zahvaljujući brojnim preinakama, Arnaultov se 205 GTI u finalu jako udaljio od inicijalne ideje brzog i okretnog hot-hatcha i pretvorio se u komforan i mega siguran gradski automobil koji baš i "ne ide" nešto posebno... No zato danas nakon 28 godina predstavlja jedan i jedini blindirani Peugeot 205 GTi i to od poznatog vlasnika pa ne sumnjamo da će netko vrlo brzo izdvojiti 37.500 eura koliko za njega traže iz kuće Art & Revs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:53