CIJENA 6,5 MILIJUNA

FOTO: ovo je blindirana Mercedes S-klasa u kojoj se vozi premijer Plenković, evo i svih detalja

Što je toliko posebno da ima cijenu od čak 6,5 milijuna kuna? Velik broj stavki uz koje je razina zaštite na maksimalnoj razini
blindirana S-klasa
 Goran Mehkek/Cropix, Daimler

Krajem 2017. godine pisali smo o natječaju za blindirane modele namijenjene najzaštićenijim hrvatskim dužnosnicima, kao i stranim VIP dužnosnicima u službenom posjetu Hrvatskoj. Sama nabavka obavljena je 2018. godine, a kupljena su dva blindirana Mercedesa S-klase koja su stajala čak 13 milijuna kuna.

image
blindirana S-klasa
Goran Mehkek/Cropix

Nakon nedavne pucnjave pred Vladom, policija je, kao što je Jutarnji list i najavio, počela provoditi nove, rigoroznije mjere nadzora štićenih osoba. Tako smo prošli tjedan imali prilike vidjeti premijera Andreja Plenkovića u spomenutoj blindiranoj S-klasi s kojom je dovezen na sastanak pred zagrebački hotel Westin.

image
blindirana S-klasa
Goran Mehkek/Cropix

Što je kod ovog modela toliko posebno da ima cijenu od čak 6,5 milijuna kuna? Podosta stavki. Naime, prema specifikacijama koje je MUP putem natječaja tražio, oba automobila su opremljena nosačima za strojnice, senzorima za suzavac, specijalnim pneumaticima i naplatcima koji omogućuju kretanje bez tlaka, te nosačima zastavica u prednjim blatobranima.

image
blindirana S-klasa
Daimler

Možda i najvažnija stavka je balistička zaštita minimalne razine VR9, koja podrazumijeva da vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

image
blindirana S-klasa
Daimler AG

Ovakve S-klase opremljene su i sustavom za izlaz u nuždi te hidrauličkim pogonom sigurnosnog stakla na svim vratima.

image
blindirana S-klasa
Daimler AG

Snaga? Preko 460 KS!

image
blindirana S-klasa
Daimler AG

Treba napomenutu kako su ovi modeli nabavljeni zbog činjenice kako je Hrvatska dobila predsjedanje Europskom unijom, a u tom je trenutku policijska Uprava za posebne poslove sigurnosti u voznom parku imala tek jedan blindirani automobil.

image
blindirana S-klasa
Goran Mehkek/Cropix

Ipak, sada su oba u funkciji zbog nemilih događaja, a osim premijera blindiranu S-klasu koristi i predsjednik Milanović.

Oni pritom nisu prvi koji koriste ovu luksuznu i sigurnu limuzinu u Zagrebu, budući da je tu čast imao predsjednik Izraela Reuven Rivlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:20