PUCA OD SNAGE

FOTO: OVO JE NAJBRŽI SUV NA SVIJETU Jeep Grand Cherokee Trackhawk od 707 KS stotku hvata za 3,6 sekundi!

Jeepov monstrum zahvaljujući Hellcat V8 motoru 402 metra prelazi za 11,6 sekundi, a može potegnuti do krajnjih 280 km/h. Premijera je zakazana za skorašnji Salon automobila u New Yorku
 Jeep

Nakon dugog čekanja Jeep je napokon objavio službene slike i specifikacije najsnažnijeg Cherokeeja dosad. Pod nazivom Grand Cherokee Trackhawk krije se 707 KS snažan monstrum. Ispod poklopca motora nalazi se Hellcat V8 motor sa superchargerom koji je već viđen u Dodge Challengeru i Chargeru. Ipak, zbog pogona na sva četiri kotača performanse Grand Cherokeeja još su impresivnije nego kod bratskih modela.

Prema službenim informacijama, ubrzanje do stotke iznosi 3,6 sekundi, dok 402 metra prelazi za tek 11,6 sekundi, a ne zaustavlja se do krajnjih 280 km/h. Za zaustavljanje se brinu Brembo kočnice, dok je mjenjač 8-stupanjski automatik koji je u odnosu na onaj kod Challengera i Chargera dodatno poboljšan pa su izmjene još kraće. U Jeepu tvrde kako je riječ o najbržem serijskom SUV-u na svijetu koji bez problema može iza sebe ostaviti konkurente poput Range Rovera SVR, Bentleya Bentaygu i Porschea Cayennea Turbo S.

Foto: Jeep

Svojevrsno iznenađenje kod dugoočekivane verzije Trackhawk je vanjski izgled. I dok je većina očekivala kako će vanjština biti agresivnija u odnosu na slabiju SRT verziju, to nije slučaj. Trackhawk je naime vizualno prilično sličan, a samo će oni oštrijeg oka uočiti razlike poput neznatno redizajniranih branika, natpisa modela i četiri nastavka auspuha. U unutrašnjosti središnje mjesto zauzima 8,4-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji sadrži sustave poput Apple CarPlaya, a oni koji vole sportsku vožnju cijenit će mnoštvo parametara vožnje i performansi koji se projiciraju na ekranu dok je automobil u načinu vožnje "Track".

Zanimljivo je da će vozači moći uključiti i tzv. "Valet" način vožnje u kojem nije moguće snažno ubrzavati niti voziti se na visokim okretajima, a namijenjen je za trenutke kada daju ključeve zaposlenicima parkirališta (koji su često pod kušnjom da isprobaju performanse ovakvih modela što nerijetko ne završi dobro). Cijene još nisu objavljene, međutim nagađa se da bi cijena preko bare trebala biti oko 85 tisuća dolara, što znači da će kod nas biti znatno više zbog naših poreza i trošarina koji najviše pogađaju modele poput ovog. Premijeru za javnost imat će ovaj tjedan na Salonu automobila u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37