MAZDIN ULAZAK U NOVU ERU

FOTO: PRVA ELEKTRIČNA MAZDA MX-30 NUDI SASVIM NOVO ISKUSTVO VOŽNJE ELEKTRIČNOG AUTA S elektro motorom od 143 KS prelazi 200 kilometara

 
 Mazda

Mazda je, nakon nekoliko tjedana najavljivanja, na salonu u Tokiju predstavila svoj prvi potpuno električni model. Nosi pomalo neobičan naziv - MX-30, a odmah je objašnjeno i zašto: Mazda je koristila MX prefiks na nekoliko proizvoda koji su u to vrijeme dizajnirani i izrađeni kako bi se suprotstavljali trendovima u tadašnjoj automobilskoj industriji.

S MX-5 su tako stvorili sportski dvosjed dok su drugi proizvođači odbacili koncept roadstera. S Mazdom MX-30 stvorili su, kako kažu, potpuno novo iskustvo vožnje električnog vozila.

Foto: Mazda

Dakle, naglasak je stavljen na vozne karakteristike koje su uvijek jedan od glavnih aduta Mazdinih modela s klasičnim motorima. Zabava je i ovdje zagarantirana, pa se tako za pogon brine električni motor snage 143 KS, a uz bateriju od 35,5 kWh s jednim punjenjem prelazi oko 200 kilometara.

Naravno, ta brojka i nije najimpresivnija, pogotovo kada uzmemo u obzir konkurente. Ipak, treba uzeti u obzir kako je ovo prvi Mazdin električni model i kako će sigurno vrlo brzo biti u stanju ponuditi impresivnije brojke. Osim toga, u Mazdi ističu kako je to znatno više od 48 km koliko dnevno napravi prosječni europski vozač.

A ono što je uistinu impresivno je dizajn modela MX-30. Krenimo od vanjštine – dizajneri su u skladu s Mazdinom politikom nastavili „uklanjati nepotrebne elemente”.

Tako su pod sloganom „manje je više” dizajnirali impresivan SUV sa tzv. „freestyle” dvokrilnim vratima koja modelu daju karakterističnu siluetu kabine. Osim toga, ističu kako će na taj način vozač i putnici imati poseban osjećaj prilikom korištenja i samog ulažanja u automobil.

Osim „čistog” pogona, MX-30 ima i ekološke materijale u unutrašnjosti, a pravu kožu zamjenili su veganskom alternativom. Novost je i dodatni digitalni zaslon sa kontrolama klime i sjedala koji bi mogao svoje mjesto naći i u ostalim novim Mazdinim modelima.

Električni MX-30 već je dostupan za predrezervacije u nekoliko EU zemalja, a na tržište stiže u drugoj polovici 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:18