PREMIJERA

FOTO: RENESANSA LADE Napokon suvremen izgled i tehnika

Lada Vesta i XRay najljepši su ruski auti dosad, a izgled potpisuje dizajner Volva

U vrijeme bivše države Lada je bila redovni gost naših cesta, ali otkako su nas suvremeni automobili razmazili, tek je legendarna Niva ostala spašavati čast ruske tvrtke. Ostali modeli poput male Kaline (iz 2004.), barem što se našeg tržišta tiče, prodani su u tek nekoliko primjeraka, dok nešto veća Priora (iz 2007.) nije ni stigla do naših kupaca. Sada je na salonu u Moskvi prikazana nasljednica Priore, zasad doduše samo u svojstvu koncepta.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Ipak, vidljivo je da je riječ o praktički završenom modelu. Zvat će se Vesta, a u prodaju bi serijska izvedba trebala krenuti za godinu dana, u jesen 2015. Nova Lada izgleda suvremeno i dopadljivo i nema gotovo nikakve veze s uglatim i zastarjelim dizajnom prethodnika. Razlog? Dizajn potpisuje Steve Mattin, engleski dizajner nekada zaposlen u Mercedesu, a do 2011. u Volvu. Lijepi XC60 njegovo je posljednje djelo prije odlaska iz tvrtke. No, za razliku od skupocjenog švedskog terenca, Vesta je kompaktna limuzina dugačka 4,35 metara s prtljažnikom obujma oko 500 litara i skromnije izvedbe, o čemu svjedoči i najavljena cijena osnovne verzije od preračunato 63.000 kuna (u Rusiji).

Vozi na novorazvijenoj platformi osovinskog razmaka 2,65 metra, u spremnik goriva staje 55 litara benzina, a imat će četiri benzinska motora (87 do 122 KS). Jamstvo na koroziju bit će šest godina. Prvo predstavljanje istodobno doživljava i trkači koncept Vesta WTCC, agresivnog i modernog dizajna, a za auto koji će nastupati na WTCC još nisu objavljene specifikacije. Zaključak: Rusi definitivno ubacuju u višu brzinu i hvataju priključak s modernom auto industrijom…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:27