POPUT SINGERA

FOTO: RUF PREDSTAVIO SCR, SVOJ PRVI RESTOMOD 911 964 VLASTITE IZRADE. Ima karbonski monokok i atmosferski 4.0 boxer od 510 KS, a košta 5 milijuna kuna

 
 RUF

Novi RUF konačno je stigao, a ima karbonski monokok

Čuvena njemačka tuning radionica RUF od ranije poznata je kao jedna od onih s najboljim i najbrutalnijim preradama Porschea 911 964 i 993, sada je konačno predstavila jedan od najbitnijih automobila u njihovoj povijesti, a to je SCR, potpuno samostalni model.

Njihovi inženjeri naglašavaju kako im je ovo velika prekretnica jer je ovo prvi model koji nije baziran na Porscheovoj šasiji. Umjesto toga, njemački proizvođač razvio je vlastiti karbonski monokok na kakvome će se bazirati svi novi modeli.

Karbonski monokok, kao što i ime kaže, vrsta je šasije napravljene u jednome dijelu od ugljičnih vlakana. Upravo to automobilu daje iznimnu lakoću i vrhunsku čvrstoću. RUF SCR stoga teži samo 1240 kilograma, a imat će odličnu upravljivost.

Straga je smješten 4,0-litreni bokserski atmosferac sa šest cilindara koji razvija 510 konjskih snaga i 469 Nm okretnoga momenta. Za razliku od većine novih automobila, RUF je pri takvoj snazi zadržao ručni mjenjač i ostavio samo pogon na stražnje kotače.

Njemački proizvođač zadržao je gotovo sve na ovome automobilu, kao što je bilo pokazano i prije dvije godine u Ženevi na konceptnoj verziji. Automobil je obojen u tzv. irsko zelenu boju te ima peterokrake bijele naplatke od lakoga aluminija.

U unutrašnjosti je zadržan retro stil. Skoro sve je obloženo svijetlosmeđom kožom, osim volana i ručice mjenjača, te su sjedala iznutra obučena u kariranu tkaninu. Takav stil zaokružuju i kontrolna ploča s analognim kazaljkama.

RUF planira proizvoditi samo 15 primjeraka godišnje, a s obzirom na to da ovakav automobil pruža potpuno drugačiji osjećaj od bilo kojeg novog 'sportaša', to nosi i svoju cijenu. Početna cijena je 650 tisuća eura, što iznosi oko 4,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:01