AKTUALNO

Foto, video: Audi je predstavio novi A5 Coupe. Da, potpuno novi...

Premda bi se neiskusnom oku moglo učiniti kako „izgleda isto kao i do sada“ riječ je o potpuno novom modelu koji preuzima platformu novog A4
 Audi

Sudeći prema prvim službenim fotografijama druga generacija Audija A5 Coupe ne donosi revoluciju u dizajnu na što smo doduše, već i navikli kod svih novih modela Audija. No vratimo se malo u prošlost: mag dizajna Walter de Silva virtuozno je 2007. iskrojio prvu, dosad aktualnu generaciju A5 koji se na tržištu suprotstavio BMW-u Serije 3 Coupe i to na način da je njemačkom hladnom čeliku utisnuo dašak talijanske razigranosti i stila. Ali ipak ne previše, jer svaki Audi mora ostati Audi. Mi novinari tada smo prije devet godina izgled Audija A5 ocijenili vrlo decentnim, uspješnim i zavodljivim, reklo bi se pun pogodak, posebice nakon redizajna.

Foto: Audi

Sada druga generacija nastavlja istim stopama, dakle posebnim se stilom želi odmaknuti od konzervativnije oblikovane limuzine A4 pa ima ponešto drugačije oblikovane prednje farove, neobično spušten prednji kraj s velikom „grbom“ na poklopcu motora što djeluje dosta neobično, te dodatno istaknuti „val“ koji se proteže cijelom bočnom linijom kao i kod prethodnika. Novi je model 60 kg lakši od prethodnika, ima dulji međuosovinski razmak što znači i više prostora za koljena na stražnjoj klupi, te bolju aerodinamiku karoserije (0,25).

U motornoj ponudi zastupljena su dva 2,0-litrena turbo benzinca od 190 i 250 KS, dizelski 3.0 V6 TDI od 218 KS i 270 KS dok je najsnažniji u ponudi 3,0-litreni V6 benzinac od 355 KS u model S5 coupe koji serijski dolazi s pogonom na sva četiri kotača i koji do 100 km/h stiže za tek 4,7 sekundi. Ovisno o modelu nude se 6-stupanjski ručni mjenjač te 7 i 8-stupanjski mjenjač s dvije spojke. Prodaja novog Audija A5 u Europi započinje ove jeseni sa serijskom svom silom opreme za sigurnost i udobnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:06