PREMIJERA

FOTO, VIDEO: BEZVREMENSKI KLASIK SA SPEKTAKULARNIM KROVOM Porsche je predstavio ekstravagantnu 911 Targu koja stiže sa 7-stupanjskim ručnim mjenjačem

 
 Porsche

Današnjom premijerom nove karoserijske izvedbe Targa, Porsche je upravo upotpunio liniju modela 911.

Dakle, nakon modela Coupe i Cabriolet, sada je stigla čuvena Targa i to u dvije varijante - kao 911 Targa 4 i 911 Targa 4S. Kroz generacije je do danas Targa model sa svojim ekstravagantnim stilom postao ikonom među 911 modelima.

Odredišna značajka Targe ostaje inovativan, potpuno automatski sustav krova, a kao što je to bio slučaj i s originalnom Targom iz 1965. godine, sastoji se od širokog središnjeg fiksnog dijela, pomičnog krovnog dijela te zaobljenog stražnjeg stakla.

Pritom se krov otvara i zatvara u samo 19 sekundi što djeluje doista spektakularno. Novi je model pritom izrastao iz postojećeg modela 911 Carrera 4 Cabriolet, čija se tehnologija i tijelo u velikoj mjeri dijele do linije prozora.

Kod novog modela kombinacija širokog stražnjeg kraja i Targa krov daju izuzetno dinamičan izgled i profil. Iako su njegove dimenzije i silueta praktički identični onima ostalih inačica 911 Carrera, vizualni fokus Targa modela pomaknut je prema sredini vozila.

Skladne konture prednjeg poklopca između LED farova imaju izraženo udubljenje, što je počast dizajnu prve generacije 911, dok stražnjim dijelom automobila dominira širi, varijabilni stražnji spojler te elegantna svjetlosna traka.

Nove Targa modele pokreće šesterocilindrični 3,0-litreni boxer motor s dvostrukim turbopunjačima koji kod 991 Targe 4 postiže 385 KS i 450 Nm, a kod 911 Targa 4S modela 450 KS i 530 Nm.

U kombinaciji s opcijskim paketom Sport Chrono, Targa 4 od 0 do 100 km/h sprinta za 4,2 sekunde, dok 911 Targa 4S isto postiže za tek 3,6 sekundi. Najveća brzina 911 Targe 4 pritom iznosi 289 km/h, dok 4S dostiže brzinu od 304 km/h.

Oba sportska automobila standardno su opremljena 8-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke (PDK), inteligentnim Porsche Traction Managementom (PTM) te pogonom na sve kotače.

Sjajna stvar: bez doplate Porsche uz model 911 Targa 4S koji uključuje Sport Chrono paket, isporučuje novorazvijeni 7-stupanjski ručni mjenjač.

Nova tehnologija je također integrirana kako bi proširila niz mogućnosti za oba modela 911, a prvi put je dostupan i Porsche InnoDrive, koji uključuje prilagodljivi tempomat.

Zahvaljujući poboljšanoj funkciji Smartlift, sustav podizanja nosa može se programirati za lakšu, svakodnevnu upotrebu.

Tu je i elektronski upravljani sustav amortizera PASM (Porsche Active Suspension Management) koji dolazi serijski, a koji automatski prilagođava karakteristike ovjesa u vožnji te traži najbolji omjer udobnosti i sportskih osobina. Vozač pritom na izbor ima dva moda vožnje koje može ručno birati - Normal i Sport.

Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), koji uključuje elektroničku stražnju blokadu diferencijala s potpuno promjenjivom raspodjelom okretnog momenta kod Targe 4 je opcija, a kod snažnijeg modela dolazi serijski.

Poput ostalih verzija osme generacije Porschea 911 i Targa modeli su također standardno opremljeni modelom Porsche Wet. Kako to funkcionira?

Ako senzori u lukovima prednjeg kotača otkriju značajne razine površinske vode na podlozi, na instrumentnoj se ploči pojavljuje signal kao preporuka vozaču da ručno pređe u vlažni način rada, a kompletan se elektronski sklop koji nadzire sve od motora, mjenjača i svih sustava prilagođava uvjetima koji jamče maksimalnu stabilnost u vožnji.

Novi Targa modeli postavljeni su na kotače dimenzija 235/40 ZR 19 sprijeda i 295/35 ZR 20 straga kod Targe 4, a snažniji model stoji na naplacima s gumama 245/35 ZR 20 sprijeda i 305/30 ZR 21 straga.

Kod modela Targa 4 na obje su osovine za kočenje zaduženi 330-milimetarski kočni diskovi s četveroklipnim kliještima, dok model 4S raspolaže još kapacitetnijim kočnicama: crveno obojene kočione čeljustii imaju šest klipova na prednjoj osovini i četiri klipa straga, dok su diskovi promjera 350 mm sprijeda i straga.

Pritom poznate Porsche keramičko kompozitne kočnica (PCCB) kod oba modela dolaze kao opcija.

Novi 911 standardno nudi kombinaciju elektronskih sustava za sigurnost. Oni čine vožnju u svakodnevnom prometu sigurnijom i udobnijom. Standardni ParkAssist, koji ima senzore udaljenosti sprijeda i straga, kao i kameru za vožnju unazad, u kombinaciji s vizualnim i zvučnim upozorenjima.

Porsche

Sustav upozorenja i sustav pomoći pri kočenju znatno smanjuje rizik od sudara s vozilima, pješacima i biciklistima. Tu je i sustav koji prepoznaje opasnost te 911 vodi do potpunog zaustavljanja.

Na koncu, treća tradicionalna karoserija 911 Targa i kod aktualne generacije 992 je po svemu najatraktivnija i najposebnija, baš kao što je to bilo i kod svih dosadašnjih generacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:54