VREMEPLOV

FOTO, VIDEO: KAKVO OTKRIĆE! U Renaultu su sortirali dva kilometra polica vlastitih arhiva te pronašli zanimljive zaboravljene skica legendarnih modela

 
 Renault

Doba korone kad je sve stalo, višak vremena mnogima je dobro došao za veliko pospremanje. Ni Renault pritom nije izuzetak gdje su se uhvatili pospremanja vlastitih arhiva u kojima su pronađene već zaboravljene skice nekih od ikona modela koji su obilježili Renaultovih 120 godina.

No, što je zapravo otkriveno u arhivima Renaultovog studija za dizajn?Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe o čemu svjedoči sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela.

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice.

Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10 000 crteža i skica.

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično.

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti.

Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

U videima niže pogledajte kako je bio dizajniran Renault 5 Turbo te puno toga o samim tehnikama crtanja kojima su se služili dizajneri u prošlosti. Pravi vremeplov!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:57