NEMA MU RAVNOG!

FOTO, VIDEO: MCLAREN 765LT Olakšana i brutalno brza britanska zvijer raspolaže s čak 755 KS i 800 Nm, a do 100 km/h može ubrzati za samo 2,8 sekundi!

 
 McLaren

McLaren je prije tri godine napravio veliki iskorak u odnosu na konkurente s modelom 720S. S ubrzanjem do 'stotke' za samo 2,9 sekunde i maksimalnom brzinom 340 km/h, njegovi dizajneri su ga opisali kao „utjelovljenje neumoljive potrage za pomicanjem granica mogućnosti“.

Danas je predstavljena i LongTail verzija koja je još znatno snažnija, brža i lakša, a zove se 765LT.

Izvana je McLaren napravio intenzivne promjene koje će znatno poboljšati aerodinamiku, ali i pridonijeti agresivnijem izgledu. Sprijeda se ističe izdužena „njuška“ s velikim difuzorom i usisima za zrak u koje su ugrađena LED svjetla.

Vrata su dobila unikatan dizajn, a sa stražnje strane ističe se produženi aktivni spojler i još jedan veliki difuzor. Vrijedi napomenuti kako je skoro sve napravljeno od karbonskih vlakana.

Pazilo se na svakome detalju kako bi se smanjila masa, pa su tu pridonijeli i naplatci od lakoga aluminija s vijcima od titanija.

Ispod poklopca motora nalazi se 4,0-litreni twin-turbo motor V8 s klipovima od kovanog aluminija, dodatnom pumpom goriva i rekalibriranim sustavom motora.

S takvim modifikacijama snaga se podiže na velikih 755 konjskih snaga i 800 Nm okretnoga momenta pa 765LT može ubrzati do 100 km/h za samo 2,8 sekunde, a do 200 km/h za 7,2 sekunde.

Fokus na performanse osjeti se i u unutrašnjosti. Izbačeni su klimatizacijski uređaj i multimedija, a ugrađena su školjkasta sjedala od karbonskih vlakana.

Tako se samo iznutra štedi na masi za 18 kilograma. S obzirom na sva olakšanja diljem cijelog automobila, sveukupna masa vozila je samo 1229 kilograma, što je za 79 kg manje od već vrlo laganog 720S.

McLaren 765LT donosi i osvježeni ovjes te prošireni trag kotača za šest milimetara. Karbonsko-keramičke kočnice posuđene su od Senne, a tu je i 7-brzinski mjenjač s dvije spojke koji ima optimiziran način mijenjanja brzina.

Sve te modifikacije iznimno pomažu prilikom ozbiljne vožnje na stazi, ali i u svakodnevnom prometu.

Britanski proizvođač još uvijek nije otkrio cijenu, ali je najavio da će biti proizvedeno samo 765 primjeraka ovog brutalnog superautomobila.

Izvršni direktor Mike Flewitt opisao je 765LT kao „najbolji i najuspješniji LT model koji je ikada izašao iz McLarenove tvornice“ pa tako vjerujemo da će biti vrijedan svaki lipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:48