PRVA VOŽNJA

Foto, video: Mercedes S-klasa u Hrvatskoj s dva dizelaša i EQ benzincem, cijene od 975.315 kn

Mercedes S-klasa donosi brojne inovacije, od Lidara za autonomnu vožnju razine 3 do MBUX-a koji prepoznaje namjere vozača
Mercedes-Benz S-Klasa
 Mercedes-Benz AG

Rijetki su automobili u kojima se tijekom vožnje možete opustiti kao za upravljačem Mercedesa S klase. Šum vjetra ili rulanje guma asfaltom nećete čuti ni pri brzinama iznad onih propisanih za autoceste, a vibracije kroz papučice i upravljač jednostavno ne postoje. Ugođaj koji možete nadmašiti samo ako sjednete na stražnje sjedalo i priuštite si šofera, no, zadovoljili smo se pozicijom za upravljačem.

Kroz generacije udobnost i komfor neizostavno su obilježje Sonderklasse, a posljednje izdanje djeluje poput pokretnog wellness centra. Prednja sjedala podešavaju se uz pomoć 19 elektromotora, programi masaže dosegli su brojku deset, a grijanje sjedala po principu vrućeg kamena predviđeno je i u naslonu za glavu.

Kada tome dodamo savršenu četverozonsku klimu, pet različitih varijanti stražnjih sjedala podesivog naslona (od 19 do 43,5 stupnjeva), 64 boje ambijentalnog osvjetljenja i otmjene materijale, sedma generacija S klase u stanju je izliječiti depresiju.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Premda su prošla vremena kada razvoj Mercedesovog top modela nije bio ograničen proračunom, sedmo izdanje nastavlja tradiciju i predstavlja sinonim za izvrsnost koja se odražava u uvođenju novih tehnologija i rješenja koja će po ustaljenom običaju uskoro prihvatiti i ostatak automobilskog svijeta.

Pomalo arogantna tvrdnja o “najboljem automobilu na svijetu” koja oduvijek prati svaku generaciju S klase, ima smisla, jer bilo da se radi o sigurnosti, pomoći u vožnji, povezivosti, osnovnoj mehanici ili čistom prestižu, novo izdanje gotovo da nema premca.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Prvi argument za takav stav donosi MBUX sustav koji u najnaprednijoj varijanti nudi čak pet zaslona, od kojih su neki i Oled. Zaslon iza upravljača sposoban je stvoriti trodimenzionalnu sliku uz pomoć sustava koji prati pogled vozača, a nadopunjen je head-up prikazom na vjetrobranu.

Novi MBUX karakterizira i evolucija glasovnih naredbi za bolje razumijevanje zahtjeva, a novi algoritmi umjetne inteligencije zaslužni su i za dodatne funkcije od kojih neke doslovno predviđaju namjere putnika.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Primjerice dovoljan je pogled za otvaranje preklopljenih vanjskih retrovizora, a kretnja rukom u potrazi za nekim predmetom u tamnom dijelu putničkog prostora aktivirat će osvjetljenje. No, umjetna inteligencija S klase spremna je i za puno ozbiljnije stvari.

Sustav Drive pilot nudi 3. stupanj autonomne vožnje koji u potpunosti zamjenjuje vozača do 60 km/h, a softverski je prilagođen i za razinu 4 kojom će bez vozača za upravljačem odraditi ulazak i izlazak s višekatnih parkirališta.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

U odnosu na prethodno izdanje S klasa je narasla i vanjskim dimenzijama. U dužinu 5 cm pa sada doseže 518, te čak 7 međuosovinama za ukupnih 311, što se u konačnici pretvara u dodatni prostor u dužinu za noge putnike straga (od 96 do 100 cm). Kako bi anulirali probleme poveće dužine u Stuttgartu su posegnuli za sustavom upravljanja i na stražnje kotače.

Pri većim brzinama u smjeru, a manjim brzinama kontra prednjih kotača. U ekstremnom slučaju pri manevriranju na parkingu stražnji se zakreću 10° čime se promjer kruga okretanja smanjuje na manje od 11 m.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Dio zasluga za okretnost i upravljivost ide na račun zračnog ovjesa koji je postao dio standardne opreme. Osim što nudi izbor između udobne i dinamičke vožnje, uz nadoplatu nadopunjuje se paketom E-Active koji upravlja nagibima karoserije kroz zavoje.

Novost je sustav podizanja karoserije za 8 cm u samo par desetinki sekunde ako sigurnosni sustav prepozna neizbježni bočni udar čime se energija udarca usmjerava na najkrući dio, na pragove.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Novo poglavlje otvaraju i prednja svjetla s tri led modula čije snopove milimetarskom preciznošću usmjerava i raščlanjuje 1,3 milijuna mikro ogledala. Osim što noć pretvaraju u dan, svjetla ispisuju napomene na kolnik signalizirajući radove (na asfaltu se reproducira bager), nailazak na semafor, pješaka, a na uskim cestama obilježavaju rubove.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Prodaja je započela, a na startu su ponuđene verzije sa šestcilindričnim rednim motorima. Turbobenzinski 3.0 (500 4Matic u mild hibrid izvedbi), te turbodizelski 2.9 (350 d i 400 d 4Matic), a početna cijena je 975.315 kn. Do kraja godine stiže 4.0 V8 biturbo mild hibrid, a iduće plug-in hibrid nove generacije koji obećava električni domet od 100 kilometara.

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Ukratko

Unatoč većoj prednjoj površini (25 m2), koeficijent otpora zraka je smanjen (Cx 0,22), a udio aluminija u strukturi karoserije premašio je 50 % ne umanjujući pritom krutost

Mercedes je na tržište plasirao i dužu izvedbu (529 cm), a 11 cm razlike u odnosu na klasičnu, vjerno se prenose na međuosovinski razmak (322 cm)

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Opremljena brojnim kamerama, radarima, ultrazvučnim senzorima i Lidarom, S klasa je spremna za autonomnu vožnju, čekaju se samo zakonski okviri i infrastruktura na cestama

Moćna led prednja svjetla prilagođavaju su okolini i drugim sudionicima u prometu, a iscrtavanjem pojedinih simbola na asfaltu vozača će upozoriti na moguću opasnost

image
Mercedes-Benz S-Klasa
Mercedes-Benz AG

Središnji Oled zaslon multimedijalnog sustava, dijagonale 32,5 cm, postavljen je okomito, a zaslon iza upravljača ima trodimenzionalni prikaz

Unutrašnjošću S klase vlada moderan luksuz i prvoklasan komfor koji nudi i bezbroj mogućnosti personalizacije, a najmodernije tehnologije pružit će dobru zabavu, ali i izniman osjećaj sigurnosti u vožnji

Zahvaljujući zakretanju stražnjih kotača promjer krug okretanja je 10,9 m i sedma generacija se među čunjevima vozi poput kompaktnog hatchbacka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:56