AKTUALNO

FOTO, VIDEO: MIŠIĆ NAPOKON DOBIO ELEKTRIČNI POGON Raspolaže sa 118 KS, a prema WLTP-u doseg iznosi 320 kilometara i puni se do 80 posto za 35 minuta

 
 Fiat

Poznati su prvi detalji najavljivanog novog Fiata 500e. Riječ je o potpuno električnom modelu koji ispod poklopca skriva elektromotor od 118 KS i litij-ionsku bateriju od 42 kWh.

Krenimo prvo od onog najvažnijeg a to je da je riječ o potpuno novim modelu na novoj platformi kod električnog automobila (barem ako se pita većinu budućih vlasnika), a to je doseg s jednim punjenjem. U ovom slučaju iznosi 320 km prema WLTP-u.

Uz pomoć brzog punjača (85 kW), vozači mogu napuniti svoje limene ljubimce do 80 posto u 35 minuta. Što se tiče performansi – ubrzanje do stotke traje solidnih 9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 150 km/h...

Automobil je postavljen na novu platformu, a uz to je širi i duži za oko 60 mm. Vizualno se stiče nešto drugačijim dizajnom od klasične izvedbe Fiata 500, pa se tako na prednjem dijelu ističu nova „razlomljena” svjetla sa LED tehnologijom, a Fiatov logo ovaj put je izostavljen i mijenja ga oznaka 500.

Na stražnjem dijelu nalaze se redizajnirana svjetla i natpis Fiat koji mijenja logo marke. Pogled na unutrašnjost otkriva novi 10,3-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir sa Uconnect 5 infotainment sustavom.

Vozaču na raspolaganju stoji 3 načina vožnje. Prvi je normalni koji će se koristiti za svakodnevnu upotrebu, kod drugog se može voziti s jednom pedalom budući da se otpuštanjem papučine gasa automobil počinje zaustavljati (nešto poput sustava e-Pedal u Nissan Leafu), dok treći način nosi oznaku „Sherpa”, a vozač će ga uključiti kada je baterija pri kraju. Štednja baterije i zadržavanje dosega tada su u prvom planu, a maksimalna brzina ograničena je na 80 km/h.

Na početku prodaje nudit izvedba 500 La Prima (ograničena na 500 komada) koja će startati na popriličnih 37.900 eura. Tri posebne izvedbe 500 Kartell, 500 Giorgio Armani i 500 Mai Troppo by Bulgari predstavljeni su odmah na premijeri.

Elektirčni 500e nudit će se kao kabrio, ali i kao klasični hatchback, a treba napomenuti kako će Fiat 500 sa klasičnim motorima još uvijek biti u ponudi, barem zasad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:56