DIZAJNERKA POSLASTICA

FOTO, VIDEO: NA HRVATSKO TRŽIŠTE JE STIGLA KIA PRO CEED, atraktivni Shooting Brake model koji starta s cijenom od 190.990 kuna do registracije

 
 Zvonimir Jurčić

Korejska Kia ne samo da prati trendove, već postaje progresivna marka koja ih i nameće. Najbolji dokaz za to je novi model Pro Ceed koji je upravo startao i na hrvatskom tržištu, a koji je specijaliziranim novinarima predstavljen u Zagrebu. Novi Pro Ceed, dakle, više ne predstavlja sportskiju trovratnu izvedba kompaktnog Ceeda kao dosad, već je riječ o svojevrsnoj Shooting Brake varijanti karoserije što je potpuno u skladu s trendovima. Prvi je to izlet nekog proizvođača u ovako što u kompaktnoj klasi (Mercedes CLA Shooting brake je premium model). Uživo Pro Ceed djeluje još atraktivnije nego na fotografijama, a oči promatrača fokusirane su na karakterističnu nisku coupeovsku liniju krova koji se sjajno nadopunjava na karavanski završetak korejskog "eye-catchera".

U odnosu na standardi karavanski Ceed Sportswagon, pro Ceed je s dužinom od 4605 mm za 5 mm dulji, a dinamici pridonosi i krov niži za 43 mm. Ispod velikih petih vrata nalazi se još uvijek raskošan prtljažnik obujma 594 litre (-31 od Sportwagona). Po pitanju stiliziranja, sprijeda pronalazimo masivniji branik s većim otvorima za hlađenje, stražnja spojena svjetla diodne tehnologije donekle podsjećaju na ona kod Porschea Panamere, dok je unutrašnjost već dobro poznata iz modela Ceed, ali za ovaj model oplemenjena luksuznijim dodacima i materijalima.

Zvonimir Jurčić

Većina funkcija kontrolira se putem središnjeg 7-inčnog zaslona osjetljivog na dodir, iza upravljača se sjedi odlično te na ergonomiju nema zamjerki kao ni kod standardnog Ceeda. Kupci će moći birati između nekoliko motora. Ponudu otvara 1,0-litreni T-GDI benzinac od 120 KS, slijedi ga 1,4-litreni T-GDI od 140 KS, dok se za ljubitelje dizelaša nudi 1,6-litreni CRDi od 136 KS. Motori dolaze sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke. Vrh ponude čini 1,6-litreni T-GDI stroj koji je identičan onom u modelu Ceed GT s 204 KS i 265 Nm okretnog momenta.

Po pitanju plasmana na tržište u Kiji kažu kako od ove plemenite izvedbe ne očekuju izrazite prodajne brojke, već je riječ o modelu za "pokazivanje mišića marke" pa je tako uz sve motore ponuđena samo vrhunski paket opremom GT-Line. Tako osnovni model 1.0 T-GDi GT Line od 120 KS do registracije stoji 190.990 kuna, dok za dizelski stoj pak valja izdvojiti 254.990 kuna do registracije. Novi Pro Ceed zainteresirani već mogu razgledati u svim ovlaštenim salonima Kije, a mi ovom prilikom najavljujemo veliki test u kojem ćemo doznati što sve atraktivni Korejac može pružiti budućim vlasnicima ili korisnicima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18