NOVITET

FOTO, VIDEO: NOVI SEAT LEON STIGAO U DOMAĆE SALONE Početni dizelaš od 115 KS povoljniji 20.000 kuna od usporedivog VW Golfa. Evo i svih detalja...

 
 Seat

Uz VW Golf, Audi A3 i Škodu Octaviju, još jedan potpuno novi model na kompaktnoj MQB Evo platformi VW Grupe dolazi na tržište upravo ove godine, a riječ je o potpuno novom Seatu Leonu.

Automobil se već može razgledati u domaćim salonima, a s obzirom na situaciju s korona virusom, baš kao nibrojne druge modele ove godine, niti Novi Leon još nismo prilike imali isprobati na međunarodnoj kao ni na domaćoj prezentaciji jer su, naravno, bile, otkazane. No, ima vremena, pa ćemo o prvim dojmovima za volanom uskoro...

Zato su sada poznati svi detalji i cijene za novi Leon koji je već svojim skladnim i dinamičnim izgledom spreman unijeti dašak "akcije" u kompaktni klasu.

Ali i više od toga, jer Seat je u razvoj uložio više od 1,1 milijarde eura kako bi na tržište uveo model s učinkovitijim motorima, novom razinom povezivosti i sustava potpora za vozača, izvrsnom dinamičnošću te estetskim značajkama koje privlače poglede.

Što se tiče cijena, novi Seat Leon tako kod nas stoji 148.615 kuna, što je cijena za početni benzinski model 1.0 TSI Style od 110 KS.

Podsjetimo, kompaktni Leon gradio je karijeru kroz 3 generacije do aktualne i uvijek je bio ključni model u portfelju Španjolaca, što dokazuje činjenica da je dosad prodan u više od 2,2 milijuna primjeraka.

Aktualna, četvrta generacija je dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na taj dosadašnji uspjeh te ga odvela na sljedeću razinu kada je riječ o povezivosti, učinkovitosti, dinamičnosti i sigurnosti.

Tako potpuno novi Leon objedinjuje filozofiju dizajna koja je ključna svakom automobilu koje se otkotrlja s proizvodnih traka marke Seat, pri čemu zrači samopouzdanošću, elegancijom i sportskim karakterom u segmentu kompaktnih automobila.

Istovremeno se odlikuje dosljednošću, iskrenošću i zrelošću kojima se može pohvaliti rijetko koji. drugi model. Odmah uz Kompakt lansiran je i vrlo atraktivan karavanski model Sporststourer.

"Potpuno novi Seat Leon donosi snažnu evoluciju dizajna u usporedbi sa svojim prethodnikom: njegov novi vanjski izgled i dizajn u unutrašnjosti vozila osiguravaju mu još markantniji karakter, a njemu također pridonose poboljšane ukupne proporcije, još izraženiji prednji dio vozila te mekše linije", stoji u informacijama za štampu.

Kao i da "potpuno novi Leon stiže u segmentu s nizom inovativnih tehnologija koje uključuju ambijentalno osvjetljenje koje se proteže kroz unutrašnjost, stražnje „coast-to-coast“ svjetlo, dinamične žmigavce, LED glavna svjetla i svjetla dobrodošlice."

Seat

Što se tiče brojki, novi je Leon dug 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak sada iznosi 2686 mm, što je osjetnih 50 mm više nego kod prethodnika, što će prije svega osjetiti putnici straga koji dobivaju više prostora za koljena. Karavanska izvedba Sportstourer pritom broji 4642 mm (+93 mm) u dužinu, 1800 mm u širinu (-16 mm), dok visina iznosi 1448 mm (-3 mm).

Četvrta generacija modela Leon odlikuje se učinkovitošću s bogatom ponudom naprednih pogonskih sustava: dostupne su opcije za benzin (TSI), dizel (TDI), djelomični hibridni pogon (eTSI), plug-in hibridni pogon (eHybrid) te komprimirani zemni plin (TGI).

Potpuno novi Leon prvi je potpuno povezani automobil marke Seat te sadrži povezivost unutar i izvan automobila (internetsku navigaciju, funkcije i usluge), uključujući sustav Full Link sa značajkama kao što su Android Auto i bežični CarPlay.

Seat

Nadalje, budući da se novi Leon temelji na platformi MQB Evo novi Leon najinovativniji je proizvod koji je marka ikad proizvela: osim što će biti prvi potpuno povezani automobil, najsuvremeniji sustavi potpora za vozača i hibridne tehnologije čine ga spremnim na sve ono što budućnost donosi.

Po pitanju opreme i sigurnosti, s prediktivnom automatskom regulacijom razmaka, sustavom Emergency Assist, sustavom Travel Assist te sustavima Side Assist i Exit Assist sljedeća generacija modela Leon objedinjuje neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača kako bi se mogla ponuditi optimalna zaštita u svim scenarijima vožnje, zbog čega je potpuno novi Leon najsigurnije vozilo koje je marka ikad proizvela.

Seat

Najuspješniji model marke Seat još je praktičniji. Povećane dimenzije modela s 5 vratima i modela Sportstourer (po 86 mm i 93 mm) čine ih još prostranijima u području stražnjih sjedala i nude još veći kapacitet prtljažnika za Sportstourer (620 litara).

Početna oprema vrlo je bogata i naziva se Style, a slijede je Xcellence i FR, a za usporedbu s VW Golfom, naravno, s dizelašem od 115 KS, ručnim mjenjačem i početnom opremom, Leon je dostupniji lijepih 20.000 kuna što nikako nije zanemarivo. Evo i najzanimljivijih cijena, a za više detalja tu je i službeni konfigurator...

Novi Seat Leon

Benzin

Leon 1.0 EcoTSI Style 110 KS - 148.615 kuna

Leon 1.5 EcoTSI Style 130 KS - 152.512 kuna

Leon 1.5 EcoTSI Style 150 KS - 156.150 kuna

Leon 1.5 EcoTSI mHEV DSG Style 150 KS - 176.191 kuna

Dizel

Leon 2.0 TDI evo Style 115 KS - 163.000 kuna

Leon 2.0 TDI evo DSG Style 150 KS - 184.352 kuna

Leon Sportstourer

Leon SpT 1.5 EcoTSI Style 130 KS - 161.229 kuna

Leon SpT 2.0 TDI evo DSG Style 150 KS - 193.193 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:25