AKTUALNO

FOTO, VIDEO: OVO JE NOVI NOVI HYUNDAI i20 S CLIJOM I CORSOM NA NIŠANU! Uz neobičan i atraktivan dizajn odsad dolazi i s mild-hibridnim motorima

 
 Hyundai

Nakon što su prije nekoliko dana procurile prve slike, Hyundai je sada i službeno predstavio novi i20 koji će svjetsku premijeru imati na nadolazećem salonu u Ženevi.

Već sa prvih slika jasno ja kako su u Hyundaiju odlučili „okrenuti ploču”. Novi i20 naime izgleda kudikamo agresivnije i atraktivnije od svog pomalo monotonog prethodnika.

Na prednjem dijelu tako se nalazi masivna mrežasta maska koja povezuje svjetla sa zanimljivim svjetlosnim potpisom, a tu su i sportski detalji poput naglašenih usisnika zraka.

Najviše komentara ipak će biti vezano uz stražnji dio na kojem su se dizajneri zaigrali te odlučili staviti povezana svjetla neobičnog oblika. Jedno je sigurno – na ulici sigurno neće proći nezamijećeno.


Što se tiče samih dimenzija, nova generacija modela i20 je 5 mm duža, 30 mm šira i 24 mm niža od prethodnika. Međuosovinski razmak povećan je za 10 mm, što će najviše osjetiti putnici u kabini.

A kada smo kod prostranosti i praktičnosti, treba spomenuti kako je prtljažni prostor porastao na pozamašnu brojku od 351 litru (25 litara više nego kod prethodnika).

Hyundai


Što se tiče unutrašnjosti, službene slike još nisu objavljene, a dostupna je samo službena skica koja pokazuje u kojem smjeru su dizajneri išli.

U Hyundaiju obećavaju kako će pritom interijer biti moderniji – ispred vozača trebao bi se naći opcijski 10,25-inčni digitalni kokpit, dok će središnjim dijelom dominirati 8-inčni ili 10,25-inčni zaslon osjetljiv na dodir.

Za ugođaj će se brinuti i ambijentalno osvjetljenje te opcijski Bose glazbeni sustav sa 8 zvučnika.

Tu su i sada već neizostavno uparivanje mobitela putem Apple Car Play, odnosno Android Auto sustava, ali i upravljanje određenim funkcijama putem Bluelink aplikacije na mobitelu koji će pritom zahvaljujući bežičnom punjenju stalno biti u „punoj snazi”.



Iako izgleda prilično sportski nastrojen, i20 ispod poklopca skriva pripitomljene motore. Ponudu tako otvara 1,2-litreni atmosferski četverocilindraš snage 84 KS.

Slijedi snažniji 1,0-litreni turbobenzinac T-GDi snage 100 KS, a vrh ponude čini mild hibridna izvedba sa 48-voltnim električnim sustavom koja broji 120 KS.

Moguće je i izvedbu od 100 KS dobiti sa 48-voltnim elektro motorom, a u Hyundaiju ističu kako će spomenuti mild-hibridi imati 3-4 posto manju emisiju CO2, što će utjecati i na (manji) iznos trošarina.

Uz ručni mjenjač u ponudi će biti i 7-stupanjska automatika (7DCT). Za kraj treba spomenuti da i20 obiluje sigurnosnim sustavima u sklopu SmartSense safety paketa (uključujući sustav izbjegavanja nesreće uz pomoć automatskog kočenja, sustav za zadržavanje vozila unutar trake, sustav nadzora mrtvog kuta.

Proizvodit će se u Hyundaijevoj tvornici u Turskoj, a premijera za javnost zakazana je za salon u Ženevi.

Hyundai

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:52