POMRSIT ĆE RAČUNE TESLI

FOTO, VIDEO: Ovo je Taycan, prvi potpuno električni model s kojim Porsche započinje novu eru!

 

Nakon mnoštva teasera i najava, Porsche je napokon i službeno predstavio novi Taycan, prvi potpuno električni serijski Porsche model. Na premijeri su odmah prikazane dvije verzije: Turbo i Turbo S. Da, nose naziv Turbo iako turbopunjača nema, no kupci su na ovakve nazive navikli te su ovakvi nazivi zapravo logično rješenje. Pa, krenimo redom, Turbo verzija ispod poklopca skriva 625 KS, odnosno 680 KS overboost snage. Turbo S s druge strane broji impresivnih 761 KS uz golemih 1050 Nm okretnog momenta. Jurnjava do stotke traje tek 2,8 sekunde (3,2 sekunde za Turbo), dok maksimalna brzina iznosi 260 km/h (impresivno za električara).

Foto: Porsche

Naravno, mnogi će se odmah pitati – koliki je doseg s jednim punjenjem baterije kapaciteta 93,4 kWh ? Prema navodima proizvođača, Turbo S može odvoziti 412 km, dok kod Turbo verzije ta brojka raste na 450 kilometara (podaci prema WLTP-u). Na brzom punjaču (150 kW) moguće je za 36 minuta napuniti 80 posto baterije.

Taycan osim modernog pogona nudi i modernu unutrašnjost - na kontrolnoj ploči nalaze se čak četiri zaslona! Ispred vozača je tako 16,8-inčni digitalni kokpit s različitim prikazima (Classic, Map, Full Map, Pure), dok središnji 10,9-inčni zaslon podsjeća na onaj s nove 911-ice. Ipak, u Taycanu postoji dodatni zaslon na kojem se upravlja funkcijama klime i sjedalima.

Uz nadoplatu je dostupan i poseban zaslon za suvozača koji je još veći od onog u sredini. U Porscheu ističu kako će spomenuti zaslon omogućiti suvozaču da jasno vidi i mijenja postavke, glazbu i sl. bez ometanja vozača. Ručica mjenjača nalazi se na mjestu gdje „obični” automobili imaju utore za ključ ili start/stop prekidač.

Vizualno model izgleda poput spoja Panamere i novog Porschea 911 992. S dužinom od 4,96 metara predstavlja direktnog konkurenta Tesli Model S. Ipak, od Tesle će biti nešto skuplji. Tako Turbo verzija u Njemačkoj stoji 152 tisuće eura, dok se za Turbo S treba keširati 185 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:21