SVJETSKA PREMIJERA

FOTO, VIDEO: PRAVA VOZAČKA POSLASTICA IZ MILANA! Ovo je Alfa Romeo Giulia GTA, olakšana sportska limuzina od 540 KS prema najboljoj tradiciji marke

 
 Alfa Romeo

Sve se može kupiti osim prošlosti koja ako je uspješna prelazi u tradiciju. U slučaju Alfa Romea tradicija je veličanstvena! Ove godine talijanska marka slavi 110 godina postojanja pa se odlučila počastiti za veliku obljetnicu nečim doista posebnim.

Iz Alfa Romea su tako prije nekoliko dana objavili teaser kojim je poručeno da će se u Ženevi „dogoditi“ bitan povratak. S obzirom na to da je salon automobila odgođen zbog koronavirusa, premijera je poslijepodne odrađena "online".

Bile su različite pretpostavke o novome automobilu, ali sada se konačno možemo složiti – legenda se vratila!

Najpoznatija Alfina oznaka ponovno je s nama, a to je čuvena GTA. Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća to ime je nosila Giulia Sprint, a ono je označavalo definiciju pravog sportskog automobila.

Pedeset godina kasnije, nova Giulia Quadrifoglio dobila je svoje brutalno pojačanje te tako postala pravom nasljednicom ovog legendarnog imena.

Alfa Romeo predstavio je dvije verzije ove limitirane limuzine – GTA i GTAm. Oba će pokretati već poznati 2,9-litreni Bi-turbo motor V6, ali on sada razvija 540 konjske snage umjesto 510 KS.

No glavna čar imena GTA nije u snazi, nego u masi pa su obje verzije olakšane za čak 100 kilograma. Tako bi do 'stotke' sada Giuliji trebalo samo 3,6 sekundi.

Osim smanjenja mase i povećanja snage, talijanski proizvođač uložio je trud i u bolju aerodinamiku kako bi ovakva Giulia bila što stabilnija. GTA verzija dobila je manji stražnji spojler, drugačiju prednju masku i aktivni prednji difuzor, dok je GTAm verzija dobila veće prednje i stražnje difuzore, velik stražnji spojler i još niz dijelova od karbonskih vlakana.

Razvijen je i znatno bolji ovjes te su kotači izvučeni prema van za dodatnih 50 milimetara. U stražnji karbonski difuzor GTAm-a ugrađen je Akrapovičev ispuh od titanija, a kao šlag na torti stavljeni su 20-inčni aluminijski naplatci s centralnim vijkom.

Alfa Romeo

Talijani su se naravno dotakli i unutrašnjosti, koja je sada dodatno obogaćena Alcantarom i nizom dijelova od pravog karbona. No za razliku od GTA verzije, GTAm daje naznake pravog trkaćeg automobila.

Skinuti su paneli s vrata, ugrađena su sportska sjedala s H-pojasevima i dodan je središnji sigurnosni kavez.

Alfa Romeo Giulia GTA i GTAm sveukupno će biti limitirana na samo 500 primjeraka. Cijena nije poznata, ali vjerujemo da će svi automobili biti rasprodani u tek nekoliko sati.

Alfa Romeo

Svaki od novih vlasnika dobit će posebno personalizirane pakete s kacigom Bell u bojama GTA, trkaće odijelo od Alpinestarsa i specifičnu ceradu za auto. Osim toga, uz kupovinu automobila dobit će se i tečaj vožnje na akademiji Alfa Romea.

Sve u svemu Alfa je pokazala da drži do tradicije, ali opet da ima poštovanja prema legendarnim nazivima jer ih čuva samo za vrlo posebne automobile.

Legenda koju smo desetljećima čekali konačno je oživljena i jedva čekamo trenutak da ju ponovno vidimo kako se nosi s konkurencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 04:58