AKTUALNO

FOTO, VIDEO: SPAVAŠ LI MIRNO MATE RIMAC? VW je predstavio električni bolid I.D. R brži od Formule 1 s kojim će napasti rekord uspona Pikes Peak!

 
 VW

Volkswagen je danas u francuskom Alèsu, rodnom gradu trkača Romaina Dumasa predstavio električni bolid I.D. R za napad na Pikes Peak 24. lipnja, kutni uspon u Coloradu. Prema podacima VW-a, bolid kojim će nastupiti na mitskoj Utrci pod oblake do 100 km/h ubrzava već za 2,25 sekundi što je brže i od od Formule 1 i od E Formule, a što osigurava elektro snaga od 680 konja i 650 Nm. Ovako na papiru ove brojke ne djeluju frapantno, no s obzirom na masu I.D. R-a od tek 1100 kilograma zahvaljujući tijelu od lakog karbona postaje jasno kako su ti podaci više nego dovoljni za "raketno" ubrzanje.

VW

Nastup na Pikes Peaku na najbolji mogući način označava Volkswagenove pretenzije i apetite pri ulazak u EV eru i to baš na američkom tlu gdje su već, spomenimo usput, dogovorili postavljanje 2000 električnih punionica za elektro automobile diljem zemlje. Poznato je i tko će sjesti za upravljač u lovu na rekord 20 kilometara duge staze sa 156 zavoja koja počinje na 2862 metra i završava na 4302 metra nadmorske visine s usponom od 1440 metara. Riječ je o proslavljenom francuskom trkaču Romainu Dumasu pobjednika utrke 24 sata Le Mansa s Porscheom te trostrukog slavljenika upravo na Pike Peaku. U VW-u se nadaju da će Francuz "skinuti" rekord staze za električne automobile koji iznosi 8:57.118 minuta.

VW

Podsjetimo, prije tri godine u bolidu Mate Rimca E-Runner Concept_One jedan od najvećih vozača na Pikes Peaku Nobuhiro 'Monster' Tajima napao je kultnu američki brdsku stazu u kojem je srušio svoj osobni rekord, a utrku završio na drugom mjestu za električne automobile s vremenom 9:32.401 minuta odmah iza Rhysa Millena koji je pobijedio sa 9:07.222 minuta u bolidu Drive eO PP03.

VW

Ne dvojimo kako će ovogodišnje izdanje Pikes Peak International Hil Climba biti uzbudljivije nego ikad, jer namjere Volkswagena da se u svijetu, a posebice u Americi gdje su doživjeli potop s aferom Dieselgate, predstave kao lideri u EV segmentu s I.D. električnim programom, vrlo, vrlo ozbiljne... Ima li, stoga, boljeg PR-a za početak od pobjede sa strujašem na Pikes Peaku?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:42