PREDSTAVLJAMO

FOTO, VIDEO: ŠTO JE SVE NOVO NA AUDIJU A3 SPORTBACK? Izgled je evolucija, ali po pitanju tehnike i tehnologije to je novi auto. Cijene od 227.287 kuna

 
 Audi

Ovih dana i kod nas stiže nova, četvrta generacija kompaktnog Audija A3 s novim digitalnim kokpitom u seriji, s brojnim sustavima pomoći u vožnji, funkcijama kojima se upravlja putem pametnih telefona...

Moderan izgled kao evolucija prethodnikovog

Još dinamičniji i agresivniji: vanjski izgled novog A3 potpuno je usklađen s trenutnim "dizajnerskim jezikom" svih novih modela, s velikom saćastom maskom hladnjaka, dok je karoserija nešto šira i niža u odnosu na prethodni model. LED svjetla dolaze standardno, i sada su nešto uža i "razvučenija".

Bokovi su isto dobili dozu dinamike pa auto i dok stoji izgleda "napeto" čemu pridonose i položeniji stražnji nosači krova te položenije stražnje staklo.

Sveukupno, novi A3 je sportskiji od prethodnika. Na 4,34 metra duljine i 1,82 metra širine, novi model je narastao za dobra tri centimetra u oba smjera, a pritom međuosovinski razmak i visina ostaju isti (182 metra i 1,43 metra).

Zanimljivo, gotovo je isti i obujam prtljažnika kao i do sada - od 380 do 1200 litara. Tko je volio A3 bez krova ili s trojim vratima - loša vijest: više se neće proizvoditi.

U kokpitu je zavladala digitalija, ali pametno...

Prvi dojam unutrašnjosti: s oštrijim kutovima novodizajnirane ploče s instrumentima te obloga na vratima, novi A3 daleko je drugačiji od zaobljenog dizajna kod prethodnika.

Srednja konzola nagnuta je prema vozaču, a otvori ventilacije smještene su s lijeve i desne strane instrumentne ploče. Zgodna informacija: presvlake za sjedala izrađene su od recikliranih plastičnih boca.

Novi infotainment pod nazivom MIB3 već je poznat iz VW Golfa 8. Kod A3 dolazi sa središnjim 10,1-inčnim zaslonom i 10,25-inčnim digitalnim kokpitom.

Digitalni kokpit je također dostupan u 12,3 inča i nudi različite varijante prikaza. Ipak, za razliku od Golfa, novi A3 se ne oslanja u potpunosti na kontrolu dodira i glasa.

Funkcijama klimatizacije i grijanja sjedala i dalje se upravlja putem prekidača. Pohvalno.

Audi

Apple Carplay i Android Auto standardna su oprema, a veza s pametnim telefonom koja bi trebala bi funkcionirati i bežično ubrzo će biti lansirana, kažu iz Audija.

Kada govorimo o pametnom telefonu: u kombinaciji s besplatnom aplikacijom "MyAudi" i tipkom "Audi Connect", A3 se može otključati i zaključati korištenjem Android pametnog telefona.

Razne druge funkcije vozila mogu se kontrolirati na daljinu. Od sredine 2020. godine, Amazonov glasovni servis "Alexa" trebao bi biti dostupan za A3 - tada će se pametni kućni uređaji mogu kontrolirati i iz automobila. Zgodno.

Pomoć u slučaju kočenja u nuždi sada je serijska oprema

Audi je kao standardnu opremu kupcima osigurao niz sustava pomoći u vožnji kod novog A3.

Automobil koči automatski ako sustav zaključi da će doći do frontalnog sudara, a tu je i upozorenje za vozilo "mrtvom kutu", za izlazak iz trake...

Uz to, na raspolaganju je i prilagodljiv tempomat, dok se doplaćuje za sustave poznavanja prometnih znakova, automatsko paljenje dugih svjetala i dodatne asistencije kod parkiranja.

Tri motora na početku prodaje

Od početka prodaje A3 je dostupan s 1,5-litrenim benzinskim motorom od 150 KS i dva 2,0-litarska dizelaša (116 i 150 KS). Nedugo zatim bit će dostupan trocilindarski benzinski motor od 110 KS i mild-hibridnim pogonom.

Benzinski motori opremljeni su 48-voltnim električnim sustavom. Svi motori pokreću prednje kotače, a uz iznimku mild-hibridne verzije, imaju 6-stupanjski ručni mjenjač.

Mild-hibridna verzija motora uparena je sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, koji se može posebno naručiti za sve motore. Ostale verzije dizelaša i benzinaca kao i dvije plug-in izvedbe stižu tijekom godine.

Tech-Golf za bogate: cijene premium VW-a iz Ingolstadta

Cijene startaju od 227.287 kuna za model 35TFSI s opremom Select i 150 benzinskih konja te 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (242.228 kuna sa 7-stupanjskim S-Tronic mjenjačem).

Najdostupniji dizelski A3 Sportback 30TDI od 116 KS i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem stoji 226.679 kuna, dok snažniji dizelaš od 150 KS, opremom Selecta i 7-stupanjskim S-Tronic mjenjačem stoji 265.805 kuna do registracije.

S bogatijim paketima Advanced+ te S line+ raste opremljenost i naravno cijene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:18