ZVIJEZDA DETROITA

FOTO, VIDEO: Studija Q8 Concept najavljuje Audijev upad na teritorij BMW-a X6 i Mercedesa GLE Coupe

Coupe div iz Ingolstadta jednako golem, dugačak i širok poput modela Q7 ali i 40 mm niži, danas je predstavljen na Salonu automobila u Detroitu pod nazivom Audi Q8 Concept. Atraktivna studija predstavlja sportsku inačicu koja cilja na kupce već dokazanih golemih coupe SUV-ova BMW-a X6 i Mercedesa GLE Coupe
 Audi

Za Audi je u SUV segmentu sve započelo s modelom Q7, a sada se uspješna priča zatvara s atraktivnim coupeovskim konceptom Q8, dinamičnijom izvedbom standardnog Q7. Premda još uvijek koncept s četiri sjedalice u kabini nedvojbeno je kako će se novi Q8 najkasnije do sredine 2018. godine priključiti uglednim konkurentima s već izgrađenom pričom o uspjehu. Rekli bismo, bolje ikad, nego nikad.

Foto: Audi

Ono što je zanimljivo su najave kako se serijski izgled neće bitno mijenjati u odnosu na izgled koncepta što je dobro jer Audi Q8 Concept djeluje vrlo atraktivno, agresivno, robusno i skupo. U oči osim coupeovski nisko izvedenog krova upadaju vrata izvedena bez okvira stakala te atraktivna golema maska hladnjaka kao i 23 colni naplaci. Na koncu, s visokim i izraženim bokovima privlačna je cjelina kompletirana. Ispod poklopca je smješten hibridni pogon koji kombinira 3.0 TFSI V6 turbo benzinca od 333 KS te elektromotor od 100 kW koji električnu energiju crpi iz 17.9 kWh litij-ionske baterije.

Zajedno, postižu ukupno 449 KS i najveći okretni moment od 700 Nm. Koncept je prema navodima proizvođača 100 km/h iz stajanja dohvatiti za 5,4 sekunde dok je najveća brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Motor je uparen s 8-stupanjskom automatikom, pogon je izveden na sva četiri kotača, tu su i torque vectoring sustav te elektronski podesiv ovjes. Serijski model se na tržištu očekuje za najviše dvije godine, a na zub neće uzeti samo konkurente iz Stuttgarta i Münchena već po svemu sudeći i Bentley Bentaygu te Porsche Cayenne iz vlastitog koncerna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34