UŽIVO IZ ŠVEDSKE

FOTO, VIDEO: SVJETSKA PREMIJERA U STOCKHOLMU, Mercedes je predstavio EQC, prvi potpuno električni model koji označava novu eru za marku iz Stuttgarta!

 
 Zvonimir Jurčić

Mercedes je večeras pred šest stotina novinara pristiglih sa svih strana svijeta pa tako i nas iz Hrvatske, u Stockholmu predstavio svoj prvi potpuno električni velikoserijski model EQC. U prostorima modernog izložbenog prostora Artipelag smještenog u dijelu švedske prijestolnice poznatom po rekreaciji i fantastičnom prirodnom ambijentu, nakon u javnost u nekoliko navrata puštenih fotografija zamaskiranog modela snimljenog prilikom ekstremnih testiranja na četiri kontinenta, teasera i kratkih videa, večeras je potpuno otkriven Mercedes EQC. Dakle, na valu sveopće elektrifikacije i pitanja je li struja budućnost, naravno da se i ljude iz Mercedes imalo što za pitati. Njihov je odgovor već otprije bio jasan: proizvod ćemo benzinske, dizelske, hibridne, ali i električne automobile s tim da jedni ne isključuju druge. I to je doba evo, upravo stiglo. Započela je jedna potpuno nova era za giganta iz Stuttgarta, a predstavljeni EQC tek je prvi iz elektro serije EQ koju će u idućem razdoblju nadopuniti također potpuno elektrificiran model s oznakama od EQA do EQS modela.

Foto: Daimler

U razvoj novog igrača na tržištu električnih automobila koji se izgledom oslanja na koncept EQ predstavljenog prije točno dvije godine na Salonu automobila u Parizu, uloženo je četiri godine projektiranja i testiranja, a koliko je prvi izdanak EQ brenda važan za tvrtku iz Stuttgarta svjedoči i izjava šefa Daimlera Dietera Zetchea - „EQC, prvi potpuno električni SUV iz Mercedes-Benza, predstavlja prekretnicu u našem poslovanju. Električni pogon glavna je komponenta buduće mobilnosti. Stoga ulažemo više od deset milijardi eura u širenje ponude naših EQ modela te preko milijardu eura u globalnu proizvodnju baterija“ izjavio je na premijeri.

Po svemu sudeći razvikani Tesla X, već predstavljen Jaguar I-Pace te Audi E-Tron koji će biti predstavljen za desetak dana u San Franciscu, dobili su konkurenciju koja ima što za pokazati i ponuditi i po svemu viđenom dobro bi mogao prodrmati tržište „električara“. Prema vodećim ljudima iz Mercedesa novi EQC jest više od električnog automobila koji je za marku simbol nove ere mobilnosti. Kada je kvaliteta izrade u pitanju već dovoljno govori podatak kako EQC stiže s proizvodne trake zajedno s modelom GLC s kojim dijeli puno toga, dok sam izgled prema našem sudu nije toliko futuristički kao kod koncepta iz 2016.

Zvonimir Jurčić

Ipak, da je riječ o pripadniku EQ marke jasno upućuju upečatljivi elementi poput velike crne plohe na prednjem kraju koja obuhvaća masku i farove koja je po prvi put s gornje strane maske omeđena optičkim vlaknima kao vizualnom poveznicom između dnevnih svjetala.

Zvonimir Jurčić

Po pitanju pogona EQC s oznakom 400 4Matic pokreću dva elektromotora po svaki na jednoj osovini ukupne snage 300 kW i 765 Nm dok bi doseg prema NEDC ciklusu trebao iznositi 450 kilometara s jednim punjenjem. Pritom su električni pogonski sklopovi različito konfigurirani, a sve kako bi se smanjila potrošnja električne energije i povećala dinamika vožnje. Naime, prednji je elektromotor optimiziran za maksimalnu ekonomičnost uz mala do srednja opterećenja, dok stražnji određuje dinamičnost. Modularna litij-ionska baterija kapaciteta 80 kWh dolazi iz podružnice tvrtke Daimler Deutsche Accumotive i ima specifični ukupni kapacitet veći od 70 kWh do maksimalno 110 kWh. Kako bi se energija trošila što optimalnije EQC raspolaže s pet programa vožnje od kojih svaki ima drugačije karakteristike - COMFORT, ECO, MAX RANGE, SPORT i INDIVIDUAL.

Zvonimir Jurčić

Od inovacija, Mercedes EQC je serijski opremljen punjačem hlađenim vodom (OBC) kapaciteta 7.4 kW, prikladnim za punjenje izmjeničnom strujom kod kuće ili na javnim postajama za punjenje. Punjenje putem Mercedesovog Wallboxa do tri je puta brže od punjenja na kućnoj utičnici. Još je brže ako se koristi istosmjerna struja, a ta se funkcija serijski isporučuje za model EQC, primjerice putem CCS-a (kombinirani sustav punjenja) u Europi i SAD-u, putem sustava CHAdeMO u Japanu te GB/T u Kini. Ovisno o statusu napunjenosti (SoC), EQC se na odgovarajućoj postaji za punjenje može puniti maksimalnom snagom do 110 kW. Baterija se za oko 40 minuta može napuniti od 10 do 80 posto statusa napunjenosti (neslužbeni podatak).

Zvonimir Jurčić

U kabini vozača dočekuje inovativni multimedijski sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience korisnički doživljaj) koji obuhvaća mnoge posebne EQC funkcije kao što su prikaz dosega, status napunjenosti i tijek energije. Pritom su za EQC prilagođeni i navigacija, programi vožnje, struja punjenja i vrijeme polaska, što se također kontrolira i postavlja putem MBUX-a. Usto, MBUX osigurava da unutrašnjost vozila prilikom ulaska već bude na željenoj temperaturi. Može se programirati izravno putem MBUX-a ili putem Mercedes me aplikacije. Sofisticirani sustav s toplinskom pumpom i pojačivačima električnog grijača unaprijed klimatiziraju unutrašnjost. Potom, navigacija optimizirana za EQ koja uvijek temelji izračune na najbržoj ruti, vodeći pritom računa o najkraćem vremenu punjenja i na koncu, EQC je opremljen najnovijom generacijom Mercedesovih sustava za pomoć u vožnji. Premda smo večeras vidjeli gotov automobil,serijska proizvodnja započinje početkom iduće godine u pogonu u Bremenu, a što se cijena tiče kad u proljeće 2019. EQC stigne i na naše tržište kako neslužbeno doznajemo mogao bi stajati 55.000 eura bez PDV-a, a još ako bude i poticaja, EQC bi lako mogao povući dio kupaca koji su do tada razmatrali kupnju benzinskih ili dizelskih SUV-ova Mercedesa… Pred nama je očito vrlo zanimljivo razdoblje, a sve detalje o novom Mercedesu EQC pročitajte u novom broju Auto kluba od petka na svim kioscima…

Zvonimir Jurčić

Tehnički podaci

Emisije CO2 0 g/km

Potrošnja električne energije (NEDC) 22,2* kWh/100 km

Autonomija (NEDC) Preko 450 km*

Pogonski sustav 2 asinkrona motora, pogon na sve kotače

Snaga 300 kW (408 KS)

Najveći okretni moment 765 Nm

Najveća brzina 180 km/h (ograničeno)

Ubrzanje od 0 do 100 km/h 5,1 s

Baterija Litij-ionska

Energetski kapacitet baterije (NEDC) 80 kWh

Masa baterije 650 kg

Duljina/širina (s retrovizorima)/visina 4.761/1.884 (2.096)/1.624 mm

Trag kotača (prednja osovina/stražnja osovina) 1.625/1.615 mm

Međuosovinski razmak 2.873 mm

Obujam prtljažnika (ovisno o opremi) 500 l

Masa praznog vozila/dopuštena bruto masa vozila/nosivost (DIN) 2.425*/2.930/505 kg

Najveća masa prikolice (12%) 1800 kg

*neslužbeni podaci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:23