DIV ZA SEDMERO

Foto, video: U Belgiji vozimo Toyotu Highlander, SUV sa sedam sjedala broj veći od modela RAV4

Toyota po prvi put uvodi model Highlander u zapadnu Europu, pa tako i u Hrvatsku. Stiže s jednim hibridnim pogonskim sklopom
Toyota Highlander Hybrid
 Toyota

Pod svim epidemiološkim mjerama danas smo otputovali u Bruxelles u Belgiju na dinamičku prezentaciju i prve testne vožnje nove Toyote Highlander, modela kojeg Japanci po prvi put komercijaliziraju u Europi, a pritom je riječ o potpuno novom modelu.

Inače je riječ o Toyotinom najvećem SUV-u namijenjenom Europi, a koji se već 20 godina kroz tri generacije prodaje diljem planete. Dimenzije: Highlander Hybrid je dug 4966 mm, širok 1930 mm i 1755 mm visok te raspolaže s izdašnih 2850 mm međuosovnskog razmaka.

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Postavljen je na TNGA-K platformu kao i model Camry i kod nas će biti dostupan isključivo s potpuno hibridnim pogonskim sklopom koji kombinira 2,5-litarski benzinski 4-cilindraš s Atkinsonovim procesom te prednji i stražnji elektromotor. Pritom stražnji elektromotor djeluje u sklopu inteligentnog pogona na sve kotače jer pokreće stražnju osovinu (AWD-i - All-Wheel Drive-intelligent).

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Ukupna snaga sustava od 248 KS u kombinaciji s emisijom CO2 od 117g/km i 5,2 l/100km (NEDC) što predstavlja najbolji omjer snage i emisije CO2 u tom segmentu. Pritom je snažna nikal-metal-hidridna baterija smještena ispod drugog reda sjedala. Performanse: ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,3 sekunde i najveća brzina od 180 km/h, s tim da je novi SUV također sposoban voziti brzinom do 125 km/h u potpuno električnom načinu rada.

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Highlander ima prekidač za načine rada Eco, Normal, Sport i Trail. Sva četiri mogu se odabrati čak i kada se vozi samo na struju. Toyota je također doradila CVT mjenjač, ​​tvrdeći da je novi omjer prijenosa optimiziran za maksimalnu učinkovitost goriva te da zahvaljujući poliranju površine zuba zupčanika nudi smanjenu rezonanciju i buku pri radu, čineći ga tišim nego ikad.

Govoreći o tišini, Highlander zahvaljujući akustičkom vjetrobranu i prednjim staklima, uz korištenje zvučne izolacije u krovu, prednjoj armaturi i podu, kao i oblogama u lukovima kotača i prtljažniku, Highlander pruža značajno smanjenje buke uz gotovo bešumni rad potpuno hibridnog pogonskog sklopa.

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Sve razine opreme u Highlanderu za Europu sadrže Smart Entry, LED prednja svjetla, trozonsku klimu, grijanje sjedala i bežično punjenje telefona. Početna varijanta Toyotinog SUV-a također sadrži 7-inčni digitalni zaslon u instrumentnoj ploči, 8-inčni infotainment sustav te Toyota Safety Sense paket sustava za pomoć vozaču.

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Na koncu, iznimno prostrana kabina osigurava prostor za sedam putnika, a oblikovana je tako da nudi praktičnost i trajnost te udobno, vrhunsko okruženje za sve putnike. Highlander Hybrid je istinski sedmerosjed jer hod uzdužnog pomicanja sjedala u drugom redu iznosi 180 mm što osigurava dovoljno prostora za dvoje odraslih u trećem redu, te olakšava ulazak i izlazak.

image
Toyota Highlander Hybrid
Toyota

Praktično: poklopac prtljažnika pokreće se na električni pogon uz aktiviranje pokretom noge, a prtljažnik nudi 658 litara prostora s dodatnim pretincem u podu, pri čemu se ukupni obujam može značajno povećati potpunim preklapanjem i drugog i trećeg reda sjedala, čime se dobiva ukupno 1.909 litara.

Uskoro donosimo prve dojmove iz vožnje, datum dolaska na hrvatsko tržište kao i okvirne cijene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:08