HIT GRADSKE KLASE

Foto, video: u domaće salone stigla nova Toyota Yaris s početnom cijenom od 106.800 kuna

Yaris stiže s tri pogonska stroja, a riječ je o dva benzinca i jednom hibridnom modelu
Toyota Yaris
 Toyota

Ako je neki Japanski model ostavio traga u Europi u gradskoj klasi onda je to svakako Toyota Yaris. Maleni je Japanac na Starom kontinentu bez kompleksa "ušao u klinč" s najpopularnijim modelima segmenta poput VW Pola ili Renaulta Clija, još od predstavljanja prve generacije modela 1998. godine, koja se kao prva Toyota okitila prestižnom titulom Europskog automobila godine.

Aktualnu, četvrtu generaciju upoznali smo na prezentaciji još u listopadu prošle godine, a automobil je od danas nakon malo više od godine dana sada i službeno u prodaji na našem tržištu.

Postavljen na novu platformu GA-B s nižim težištem i puno većom krutošću, novi Yaris sada stiže i s novim dizajnom koji je bitno dinamičniji nego kod prethodnih generacija.

image
Toyota Yaris
Toyota

Sprijeda dominira upečatljiva velika rešetka hladnjaka s lijepo ukomponiranim uskim LED farovima. Detalj koji u oči upada straga jest crvena ukrasna traka koja vodoravno spaja svjetla. Gledajući s boka, ističu se izuzetno kratki prevjesi što je prednost na gradskim ulicama kod parkiranja dok je nova platforma osigurala puno prostora u kabini premda je novi model od starog kraći za 5 mm, ali je i omogućila smanjenje ukupne visine za 40 mm.

Povećanje širine vozila za 50 mm te dodatnih 57 mm širine traga kotača pridonijelo ukupnom niskom, širokom i snažnom stavu automobila. Detalj koji u oči upada straga jest crvena ukrasna traka koja vodoravno spaja svjetla.

image
Toyota Yaris
Toyota

Dulji međuosovinski razmak osim više prostora pruža više udobnosti na dužim putovanjima. Uz smanjenje buke i vibracije ovjes Yarisa svojom konstrukcijom ujedanju je zahtjeve od potrebe za udobnom vožnjom do sjajne izbalansiranosti za dinamičnijom vožnjom.

Pogled u interijer otkriva kvalitativni skok naprijed. Ugodu boravka povećavaju obloge vrata presvučene tkaninom dok se armaturna ploča oprašta od dosadašnje tvrde plastike i presvučena je površinama mekim na dodir. Usto i sjedala ostavljaju izvrstan dojam za klasu vozila, a mogla bi biti i pogodna za duga putovanja.

image
Toyota Yaris
Toyota

Novi volan krcat je brojnim funkcijama, ali je ergonomski sjajno oblikovan. Premda nije potpuno digitalizirana, nova instrumentna ploča ima TFT zaslon, a opcijski se može naručiti 10 inčni head-up virtualni zaslon.

Novi Yaris ima više prostora (dodatnih 20 mm) između vozača i suvozača, pa je izmijenjen i izgled prednje konzole. Slično tome, prtljažnik je izdašan, zahvaljujući dubini od 700 mm, ukupnog obujma 286 litara.

Što se tiče motorne ponude Yaris stiže s tri pogonska stroja, a riječ je o 3-cilindarskim benzincima. Početni model pokreće 1.0 VVT-i od 72 KS. Hibridni model 1.5 VVT-i Hybrid Dynamic Force pokreće benzinac od 116 KS uparen je s automatskim e-CVT mjenjačem koji omogućava linearno ubrzanje i tiši rad.

image
Toyota Yaris
Toyota

Emisija CO2 je smanjena na 85 g/km, a vrijednost potrošnje goriva prema mješovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20 posto.

Svaki od četiri glavna sklopa hibridnog sustava pridonosi poboljšanim voznim svojstvima novog Yarisa: potpuno novi motor Hybrid Dynamic Force doživljava svoju premijeru u ovom automobilu; nova litij-ionska baterija; potpuno novi hibridni mjenjač, te upravljačka jedinica snage. Svi ovi sklopovi su razvijeni uz korištenje filozofije TNGA, zahvaljujući čemu su ostvareni učinkovito oblikovanje i jednostavnost proizvodnje u velikim količinama.

image
Toyota Yaris
Toyota

Pritom hibridni sustav u novom Yarisu ima dva elektromotora/generatora – MG1 i MG2. MG2 je spojen na prednje kotače i može se koristiti kao izvor snage za pogon vozila. Broj okretaja elektromotora kod kojeg se snaga može prenositi na kotače određuje najveću brzinu koju automobil može postići uz električni pogon (EV), zbog čega je MG2 ključan za vozna svojstva na električni pogon ovog automobila. MG1 se koristi za pokretanje benzinskog motora i za generiranje električne energije za punjenje baterije.

image
Toyota Yaris
Toyota

Uz značajno veću gustoću električne energije, nova baterija je manja i lakša, za 12 kg. Zbog malih dimenzija moguće ju je smjestiti ispod stražnjih sjedala, zajedno s akumulatorom čime se oslobađa prostor u prtljažniku.

Novi Yaris je dostupan i s 1,5-litarskim benzinskim motorom od 125 KS i ručnim mjenjačem sa šest brzina ili stalno promjenljivim mjenjačem (W-CVT) s dugim hodom – W (Wide range) – u prvoj brzini. To je u osnovi isti novi trocilindrični motor koji je dio hibridnog sustava; u usporedbi s motorima malog obujma s prednabijanjem njegovih konkurenata, nudi malu emisiju štetnih plinova i malu potrošnju goriva.

image
Toyota Yaris
Toyota

Očekivano, kod novog Yarisa vozači uživaju pogodnosti brojnih aktivnih sustava Toyota Safety Sense kao standardne opreme, te dodatnih naprednih sustava pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS) kao što su sustav praćenja kolničkih crta (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u slučaju nužde (Emergency Steering Assist) i sustav pomoći u skretanju na križanju (Intersection Turn Assistance).

image
Toyota Yaris
Toyota

Funkcionalnost sustava predsudarne zaštite je proširena tako da sada može prepoznati pješake danju i noću te bicikliste danju. Novi Yaris prvi u svom segmentu nudi i sustav pomoći u skretanju na križanju (Intersection Turn Assistance) radi prepoznavanja opasnosti od sudara s nadolazećim vozilima i pješacima prilikom skretanja u križanju, te je prva Toyota opremljena središnjim zračnim jastucima koji sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog suda.

image
Toyota Yaris
Toyota

Na koncu i cijene: početni model 1.0 VVT-i s opremom Luna stoji 106.800 kuna do registracije dok najpristupačnija hibridna verzija 1.5 VVT-i hibrid s Luna opremom stoji 130.900 kuna do registracije. Uz brojne mogućnosti financiranja i osiguranja, Toyota je osigurala poseban popust na "Premiere edition" model putem online narudžbe, dostavu na kućni prag, kao i akciju ''Pola plati sad, pola za 24 mjeseca!" s uključenim eko poticajem od 18.700 kuna. Nova Toyota Yaris dolazi s 5 godina jamstva bez ograničenja i 10 godina jamstva na hibridnu bateriju...

image
Toyota Yaris
Toyota
image
Toyota Yaris
Toyota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:27