SLOŽEN ZA GUŠTANJE

FOTO, VIDEO: VEŽITE SE POLIJEĆEMO! NA PISTI JEREZ vozimo novi Renault Megane R.S. koji se već može kupiti i u Hrvatskoj po cijeni od 225.000 kuna!

 
 Renault

Osim po sherryju, posebnoj vrsti vina od prezrela grožđa, koje se pije iz malih čaša jer sadrži priličnih 15 do 21 posto alkohola, Jerez de la Frontera na krajnjem jugu Španjolske poznat je i po Circuto de velocidad de Jerez, trkaćoj stazi koja početkom svibnja dočekuje Marqueza i društvo na utrci svjetskog prvenstva u brzinskom motociklizmu, a zbog blage klime je i omiljena staza za zimska testiranja F1.
Nije nas, dakle, iznenadilo što je Renault upravo taj andaluzijski grad jedva desetak kilometara udaljen od Atlantskog oceana odabrao za svjetsku premijeru svog danas već kultnog Meganea R.S., koji se proizvodi još od 2004. U međuvremenu se konkurencija prilično zaoštrila, pa se najsnažniji Megane danas na tržištu umjesto s prethodnikova četiri mora nositi s čak osam suparnika - Hondom Civic Type R, Hyundaijem i30 N, VW Golfom GTI, Seat Leonom Cupra, Ford Focusom ST, Opel Astrom OPC, Peugeotom 308 GTi i Škodom Octavijom RS.


Hoće li uspjeti zadržati kultni status? Trebao bi. U prvom redu zahvaljujući upravljanju na sva četiri kotača 4Control, koji stražnje kotače zakreće u suprotnom smjeru od prednjih do 100 km/h u programu Race (60 km/h u Sportu). Taj mehanizam, istini za volju, automobilu dodaje 30 kilograma, zbog čega se ukupna težina penje na priličnih 1430, ali francuski prednjepogonaš sad puno radije ulazi u zavoje od pomalo nevoljnog prethodnika iz 2010. Uz upravljanje na sva četiri kotača, Megane R.S. dobio je i laganiji 1,8-litreni četverocilindraš s twin-scroll turbopunjačem, koji sada razvija 280 KS i 390 Nm (stari 2.0 Turbo imao je u početku 250 KS). Turbobenzinac koji pokreće i novu Alpinu A110, puca od snage u prilično širokom području između 2000 i 6000 okretaja i sjajno se nosi s francuskim hot-hatchom - prema tvrdnjama proizvođača, do stotke stiže za kratkih 5,8 sekundi.

Uz to i sjajno zvuči, barem izvana, kad pri promjenama brzina naniže puca iz ispušnih cijevi (zvuk u unutrašnjosti, nažalost, dopire iz Boseovih zvučnika). Uz dvije vrste 6-stupanjskih mjenjača, ručni ili mjenjač s dvostrukom spojkom (šalta puno bolje nego u Cliju R.S.), kupci će i dalje moći birati između dvaju izdanja ovjesa - Sport s torque vectoringom na prednjoj osovini i mehaničkim diferencijalom ograničenog proklizavanja opremljeni Cup, skuplji za oko 15.000 kuna.

Bez obzira na izdanje ovjesa, informacija na električnom servoupravljaču baš i nema pretjerano, ali je upravljanje precizno, što ga uz već spomenuto upravljanje na sva četiri kotača čini nesvakidašnje brzim na cestama punim oštrih zavoja ili serpentina. A zahvaljujući rekonstruiranim amortizerima i, za sportski automobil, nevjerojatno udobnim na lošim cestama. Megane R.S. već je u prodaji, po cijeni od 225.000 kuna (30.000 €), a krajem godine pojavit će se i još snažnije izdanje Trophy s oko 300 KS i cijenom od 297.000 kuna (40.000 €).

Renault

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:07