NOVI MODEL

FOTO, VIDEO: VRH PONUDE CITROENA JE EFIKASAN NOVI HIBRIDNI C5 AIRCROSS Raspolaže s 225 KS, a u potpuno električnom modusu može prijeći 50 kilometara

 
 Citroen

Nakon Peugeota 508 i 3008, sada je i Citroen odlučio predstaviti plug-in hibridnu verziju svoje perjanice ponude – modela C5 Aircross.

Dio je to nove strategije francuske marke prema kojoj će 2020. godina označiti širenje game hibridima i potpuno električnim modelima, dok je cilj 2025. godine uvesti električne izvedbe u svoju cjelokupnu gamu.

Počevši od novog vozila SUV C5 Aircross Hybrid, svi novi modeli tako će imati i električne izvedbe. Krenimo od samog pogona novog hibrida Citroena – ispod poklopca se nalazi kombinacija 1,6-litrenog PureTech benzinca of 180 KS te električnog motora snage 80 kW i automatskog mjenjača ë-EAT8, čime se postiže sveukupna snaga od 225 KS i 320 Nm okretnog momenta koji je trenutno dostupan.

Foto: Citroen

Uz bateriju od 13,2-kWh smještenu ispod stražnje klupe moguće je voziti i do 50 kilometara u potpuno električnom načinu vožnje, i to prema WLTP-u. Uz to, službena potrošnja iznosi tek 1,7 litara na 100 kilometara, što je impresivno za ovakav SUV. Emisija CO2 od 39 g/km značit će i nižu trošarinu na domaćem tržištu.

Za efikasnu vožnju može se koristiti tzv. „ë-Save” koji omogućuje vozaču da predvidi svoje rute i osigura zalihu električne energije (10 km, 20 km ili cijelu snagu baterije) koju će iskoristiti kad god to poželi tijekom svog putovanja.

Za sve one koji su skeptični po pitanju baterija – u Citroenu jamče da kapacitet baterije neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160 000 prijeđenih kilometara.

Osim naprednog pogona, glavni adut ovog hibrida bit će i dobro poznata Citroenova udobnost budući da i hibridna verzija ima progresivne hidraulične graničnike umjesto klasičnih gumenih, kao i prtljažnik od obujmom u rasponu od 460 litara do rekordnih 600 litara ovisno o položaju sjedala (stražnja klupa se može pomicati).

Prve isporuke trebale bi krenuti sredinom sljedeće godine, a objavljena je i početna cijena u Francuskoj gdje hibridni C5 Aircross kreće od 39,950 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:45