NOVITET

FOTOGALERIJA: NOVI PEUGEOT 208 stiže s dizajnom po uzoru na model 508 i s najnaprednijim tehnologijama ispod lima

 
 Peugeot

Samo mjesec dana nakon što je Renault pokazao potpuno novi Clio, danas je Peugeot pokazao prve službene fotografije svog gradskog aduta - potpuno novog modela 208. Premijera je zakazana za 5. ožujka na salonu automobila u Ženevi baš kao i za novi Renault Clio pa će biti zanimljivo vidjeti prve odjeke, koji će od dva francuska aduta u europljanima omiljenom B-segmentu požnijeti više simpatija struke i publika. Zasad se prema prvim fotografijama čini kako 208 donosi više svježine u klasu.

Dakle, osim izgleda koji s oštrim linijama i dizajnerskim detaljima inspiraciju crpi od model 508, novi se 208 temelji na najnovijoj generaciji platforme CMP (Common Modular Platform, odnosno zajednička modularna platforma) koncerna PSA. Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje EMP2 (Efficient Modular Platform, odnosno učinkovitu modularnu platformu).

Peugeot

Kao što joj već ime daje naslutiti, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu dimenzija i varijanti motora. Obuhvaća sve vrste pogona te će kupcima omogućiti odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li motor na unutarnje izgaranje (benzinski ili dizelski) ili električni motor. Zahvaljujući tome novi je 208 za 30 kilograma lakši od prethodnika, a osim smanjenja mase, nova platforma doprinosi smanjenju razine buke i vibracija.

Peugeot

Pritom je podnica potpuno ravna s elektronički upravljanim otvorima za zrak što pridonosi boljoj aerodinamici. Po pitanju pogona novi 208 će raspolagati benzinskim, dizelskim i električnim sklopovima. Benzinsku ponudu sačinjavaju trocilindarski Puretech 1,2-litreni turbo benzinci od 75 KS (ručni 5-stupanjski mjenjač), 100 KS i 130 KS (uz 6-stupanjski ručni mjenjača dostupna je i automatika). Od dizelaša u ponudi se našao tek 1,5-litreni BlueHDi četverocilindraš od 100 KS koji dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Peugeot

Električni model e-208 s 50 kWh baterijom pokreće elektromotor od 136 KS uz okretni moment od 260 Nm, dok bi očekivana autonomija trebala iznositi 300 kilometara s jednim punjenjem prema WLTP cuklusu. Po svemu, uz novu Ford Fiestu i VW Polo predstavljene prošle godine te Renaulta Clija ova godine, natjecanje za svakog kupca biti će vrlo žustro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:30