PREMIJERA

FOTO,VIDEO Miljenik menadžera i elite stigao u osvježenom izdanju. BMW Serije 5 prava je riznica tehnologije sada s mild-hibridnom tehnologijom motora

 Nakon tri godine karijere Petica kao najvozačkija limuzina više srednje klase obnavlja formu i u srpnju dolazi dizajnerski oštrija i tehnološki naprednija, s gotovo svim mildhibridnim te dva plug-in hibridna motora
 BMW

BMW Petica, stožerna limuzina marke u srpnju će zasjati novim sjajem. Tada, naime, dolazi u prodaju dizajnerski i tehnološki osvježen bavarski odgovor na također svježe redizajniranu Mercedesovu E-klasu.

Do sada je prodano 600 tisuća primjeraka pa se nije srljalo s velikim "bubrezima" kao kod Serije 7 već se išlo na sigurno.

Prednji dio izgleda kao mješavina Serije 3 i Serije 7, a ne predimenzionirana maska hladnjaka sjajno se slaže s novim branicima i LED ili laserskim svjetlima oštrije i agresivnije grafike kao kod Serije 7.

I straga se vide promjene, ali nešto decentnije: nova je grafika LED svjetala, nov je završetak ispušne cijevi u trapezoidnoj formi, a u paketu M isporučuje se i difuzor djelomice osvježenih linija i koncepcije.

U sklopu redizajna dolaze i nov dizajn aluminijskih naplataka veličine 18 do 20 cola, četiri nove boje karoserije i crvena kočna kliješta, u sklopu sportskih paketa. U konačnici, treba se složiti da je izgled dobio na dinamici i oštrini i veliki BMW konačno opet izgleda kako spada.

Unutra je naglasak stavljen manje na dizajnerske finese, a više na tehnologiju.

Gotovo svi multimedijski i sigurnosni gadgeti dignuti su na višu razinu, u sferu visoke sofisticiranosti, uključujući i novu trodimenzionalnu vizualizaciju svih funkcija putem novog ekrana od 10,25 ili 12,3 inča.

Doradama na ovjesu Petica će se voziti bolje, naročito u M paketu s unaprijeđenim Active Steering sustavom upravljanja.

Najveće novosti, međutim, vezane su za elektrifikaciju svih četvero i 6-cilindarskih dizelskih i benzinskih motora (dosad samo 520d). Svi postaju mild-hibridi s 48-voltnom električnom instalacijom i baterijom snage 11 KS, kao generatorom boljih performansi i niže potrošnje.

U jesen dolaze i plug-in-hibridne verzije eDrive, kao kombinacija benzinskog i električnog pogona u ojačanom modelu 530e (ukupno 292 KS) te novom 545e (ukupno 394 KS).

Prvi ima doseg vožnje samo na struju 53 do 62 kilometra, a drugi 54 do 57, ovisno o pogonu. Na vrhu ponude bit će također poboljšan, ali čisti benzinski M550i sa 4.4 V8 motorom (530 KS) i pogonom 4x4, dok se M5 zasad ne spominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:30