StoryEditor
KOMPROMISOM DO NAPLATE

"FREI VOŽNJA" PO AUTOBAHNU definitivno postaje dio povijesti. Uvodi se naplaćivanje autocesta za strance, a najjeftinija vinjeta stajat će 2,5 €

Njemačka će promijeniti kompletan zakon i učiniti sustav naplate autocesta nediskriminatornim. Uskoro nas očekuju vinjete na njemačkim autocestama, a one najkraće od deset dana stajat će od 2,5 do 20 eura
 Roland Weihrauch

Prisjetimo se: njemački parlament prošle je godine izglasao zakon o naplati korištenja njemačkih autocesta koje su se oduvijek koristile besplatno.

Europska komisija potom je odmah tužila Njemačku Sudu EU u Luksemburgu jer izglasani zakon propisuje da se iznos godišnjih vinjeta odbija državljanima Njemačke od njihove porezne prijave, što bi značilo da za Nijemce korištenje autocesta i dalje ostaje besplatno, a da stranci jedini stvarno plaćaju vinjete jer plaćeni iznos ne mogu odbiti od svoje porezne obveze.

 

Sada nakon puno pregovora, dogovora i prijedloga napokon je ponuđeno kompromisno rješenje, a Berlin je ipak na kraju s Bruxellesom uspio dogovoriti naplatu korištenje Autobahna.

Evo i kako: Njemačka će promijeniti kompletan zakon i učiniti sustav naplate autocesta nediskriminatornim, a to je ono što je i bilo najspornije.

Dakle, uskoro nas očekuju vinjete na njemačkim autocestama, a one najkraće od deset dana stajat će od 2,5 do 20 eura, ovisno o tome jeste li na Autobahnu naumili voziti primjerice Toyotom Prius ili Nissanom GT-R. To znači da je kriterij ekološki pa će cijena vinjete ovisiti o snazi motora i količini ispušnih plinova koje će vaš auto ispustiti u Njemačkoj.

 

Dio je to dogovora između njemačkog ministra prometa Alexandera Dobrindta i europske povjerenice za promet Violete Bulc. No već su se pobunili Austrijanci, Nizozemci i Belgijanci koji su najavili detaljan pregled kompromisa Berlina i Bruxellesa, pa ako utvrde da je najavljeni njemački sustav naplate (premda sada još bolje maskiran najavljenom promjenom zakona) i dalje diskriminatoran prema njihovim vozačima i da nisu ravnopravni prema njemačkim vozačima koji ceste već plaćaju pri registraciji vozila, planiraju tužiti Njemačku Sudu EU.

 

Austrijancima za pravo daje činjenica da Austrija također ima sustav vinjeta, ali cijena je jednaka za sve jer Austrijancima se plaćeni iznos ne odbija od poreza, a u njemačkom slučaju se Nijemcima odbija. Kako bilo, premda još nisu jasni svi detalji kompromisnog rješenja sve će biti jasnije tek kad Nijemci usvoje promjenu svog zakona, a nejasno je i kad točno počinje naplata autocesta, no to se ne očekuje prije njemačkih parlamentarnih izbora u jesen 2017. godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 01:19