BRILJANTNA IDEJA

Genijalna sabotaža: Kako je Citroën zaustavio nacističku ratnu mašineriju?

Citroën je pristao proizvoditi kamione za okupatora, no ubrzo je smislio lukav način kako kamione učiniti beskorisnim

Citroën T45

 VIS Battlefield/ Youtube

Ime Pierre-Jules Boulanger nije najpoznatije u povijesti autoindustrije, ni blizu imenima poput Henryja Forda ili Ferdinanda Porschea, ali djela ovog hrabrog Francuza tijekom Drugog svjetskog rata ušla su u legendu.

Boulanger je bio predsjednik Citroëna 1940. godine kada su nacistički tenkovi ušli u Francusku, a sve velike tvornice tada su bile prisiljene proizvoditi opremu i prijevozna sredstva za njemačke vojnike. Tvornica Citroëna dobila je zadatak proizvodnje kamiona.

No, Boulanger je pokušavao sabotirati svaku pomoć nacistima.

Isprva su to bile male akcije otpora, poput odbijanja susreta s njemačkim dužnosnicima i otvorene poruke da neće tek tako dopustiti Nijemcima da preuzmu njegovu tvornicu.

Nakon što su mu stavili ‘nož pod grlo‘, Boulanger je pristao proizvoditi kamione za okupatora, no ubrzo je smislio lukav način kako kamione učiniti beskorisnim.

Prvo je naredio ‘usporavanje‘ proizvodnje Citroëna T45 kako bi utjecao na kretanje nacističkih trupa po Francuskoj, no kada su Nijemci ‘provalili‘ priču, Boulanger je otišao korak dalje.

Šipka za mjerenje ulja je jednostavan alat koji brzo i jednostavno mjeri razinu ulja u motoru auta ili kamiona, a u njoj je Boulanger prepoznao fenomenalnu ideju.

Svaki novi Citroën T45 koji je sišao s proizvodne trake namijenjen njemačkoj vojsci, bio je opremljen posebno dizajniranom mjernom šipkom, na kojoj su urezane linije za provjeru stanja ulja bile značajno promijenjene.

Tako su Nijemci mislili da njihovi novi kamioni imaju dovoljno ulja, no u praksi su ‘umirali‘ nasred ceste već nakon par kilometara.

Citroëni T45 su se kvarili redovito, kamioni su ostavljali svoje trupe i zalihe na cesti, dok su Francuzi slavili male pobjede.

Jednostavan, jeftin trik, ali i genijalan čin pobune zaustavio je hordu nacističkih kamiona.

Iako ne postoje službeni zapisi o Boulangerovim akcijama otpora, priče o prkosu pred nacističkom okupacijom prenose se generacijama, i nije čudo da je njegovo ime bilo na popisu onih koji će biti pogubljeni u slučaju savezničke invazije Francuske.

Boulanger je preživio Drugi svjetski rat, no život je izgubio 1950. godine u prometnoj nesreći vozeći svoj Citroën Traction Avant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 00:18