Za budućnost

Godišnje 550 milijuna litara: Porsche započeo proizvodnju sintetičkog goriva eFuel u Čileu

Postrojenje je otvoreno u nazočnosti čileanskog ministra energetike Diega Pardowa i članova Izvršnog odbora Porschea Barbare Frenkel

Porsche eFuel tvornica, Čile

 PORSCHE

Porsche je sa svojim međunarodnim partnerima započeo proizvodnju sintetičkih goriva u Punta Arenasu u Čileu. Postrojenje je otvoreno u nazočnosti čileanskog ministra energetike Diega Pardowa i članova Izvršnog odbora Porschea Barbare Frenkel i Michaela Steinera koji su obavili svečano punjenje Porschea 911 prvom serijom sintetičkog goriva proizvedenog na tom mjestu.

image

Barbara Frenkel, Porsche

PORSCHE

Pilot faza proizvodnje eFuel proizvest će približno 130.000 litara svake godine. Ovo gorivo će se u početku koristiti u projektima kao što je Porsche Mobil 1 Supercup, kao i u Porsche Experience centrima. Nakon završetka pilot faze, projekt će se proširiti i očekuje se da će do sredine desetljeća proizvoditi 55 milijuna litara godišnje. Mjesto će u konačnici moći proizvesti 550 milijuna litara eFuela godišnje.

image

Michael Steiner, Porsche

PORSCHE

"Porsche je predan dvostrukom putu: e-mobilnost i eFuels kao komplementarna tehnologija", rekla je članica Izvršnog odbora za nabavu u Porsche AG, Barbara Frenkel. “Korištenje eFuels smanjuje emisije CO2. Gledajući cijeli prometni sektor, industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva treba i dalje gurati naprijed u cijelom svijetu.

S pilot tvornicom eFuels, Porsche igra vodeću ulogu u ovom razvoju".

image

Porsche eFuel tvornica, Čile

PORSCHE

Južni dio Čilea odabran je jer vjetar puše otprilike 270 dana u godini, što omogućuje vjetroturbinama da rade punim kapacitetom.

Osim toga, Punta Arenas je u blizini Magellanovog puta, što znači da se eFuel može lako transportirati i distribuirati koristeći postojeću infrastrukturu.

image

Porsche eFuel tvornica, Čile

PORSCHE

Njemački proizvođač automobila želi postati CO2 neutralan u cijelom lancu vrijednosti do 2030. i već je uložio više od 100 milijuna dolara u razvoj i proizvodnju sintetičkog goriva. Također planira eFuel tvornice u SAD-u i Australiji.

“Potencijal eFuelsa je ogroman,” dodao je član Izvršnog odbora za razvoj i istraživanje u Porsche AG, Michael Steiner. “Trenutno u svijetu postoji više od 1,3 milijarde vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Mnogi od njih bit će na cestama desetljećima koja dolaze, a eFuels vlasnicima postojećih automobila nudi gotovo ugljično neutralnu alternativu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:25