24 POGINULE OSOBE

Građani glasaju za izbacivanje električnih romobila s ulica ove metropole: ‘Ljudi ginu kao muhe‘

Gradonačelnica Pariza i kritičarka električnih romobila, rekla je da će e-romobili biti predmet referenduma

Električni romobili u Parizu, Francuska

 Profimedia

Parižani će imati priliku glasovati o tome treba li grad zabraniti upotrebu električnih skutera nakon porasta nesreća sa smrtnim ishodom.

Gradonačelnica Pariza i kritičarka električnih romobila, rekla je da će e-romobili biti predmet referenduma. Anne Hidalgo rekla je da bi "vrlo jednostavno pitanje" na referendumu - planiranom za 2. travnja - glasilo: "Nastavljamo li ili ne nastavljamo sa slobodnim iznajmljivanjem električnih romobila?".

image

Električni romobili (ilustracija)

Profimedia

Zabrana bi Pariz učinila iznimkom među mnogim europskim gradovima. Trima iznajmljivačima e-romobilima u gradu već je zaprijećeno da im licence neće biti produljene ako se ne počnu baviti s opasnom vožnjom i drugim "zlouporabama".

Na električnim romobilima u Francuskoj su uzrokovane već tisuće nesreća. Prema službenim podacima, 24 osobe su poginule 2021. godine, uključujući jednu u Parizu. To je povećanje u odnosu na desetero u 2019. i sedmero u 2020. godini.

image

Električni romobil (ilustracija)

Profimedia

Registarske pločice predložene su kao jedno od rješenja za borbu protiv njihove zlouporabe. David Belliard, zamjenik gospođice Hidalgo zadužen za gradski prijevoz, rekao je: "Oni su na putu i opasni su", dodajući da se zalaže za zabranu kako bi se "naši pločnici i ulice umirile".

Dužnosnici desničarskih i zelenih stranaka također su signalizirali svoju potporu zabrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:55