NOVA PRIJETNJA

Hakeri bi mogli ‘provaliti‘ u autonomne aute kako bi izveli terorističke napade ili prijevare s osiguranjem

‘Teroristi bi ih mogli koristiti kao smrtonosno oružje bez dovođenja vlastitog života u opasnost. Napadi bi mogli biti sve češći‘

Hakiranje (ilustracija)

Osiguravatelji su upozorili da bi kriminalci mogli hakirati samovozeće automobile i pokrenuti terorističke napade - dodajući da strahuju da bi teroristički napadi poput onog na Westminster Bridgeu 2017. mogli biti "mnogo češći".

Motor Insurers‘ Bureau (MIB) objavio je regulatorni okvir za automatizirana vozila, koji je izrazio zabrinutost zbog potencijala koji predstavljaju sustavi automatizirane vožnje. Ovo se koristi kao dokaz, podneseno odabranom odboru za promet, dok istražuje propise o samovozećim automobilima prije nego što se implementiraju na cestama.

image

Hakiranje (ilustracija)

Profimedia

Upozorenje dolazi jer je Ministarstvo prometa Velike Britanije namjeravalo da se sustavi za automatiziranu vožnju na cestama pojave 2021. godine, ali su pomaknuli datum na 2023. jer se sada nadaju da će ova vozila biti u upotrebi do 2025. godine.

Ali sada postoji ozbiljna zabrinutost da se ovi sustavi za vožnju mogu hakirati i koristiti za izvođenje prijevara poput "gotovina ili nesreća" ili još gore, terorističkih napada. MIB je detaljno iznio svoje brige odabranom odboru.

Drugi su osiguravatelji upozorili da se hakirana vozila mogu voziti preko računala i da mogu dovesti do incidenata poput napada na Westminster Bridge 2017. U stravičnom incidentu Hyundai SUV vozio je preko Westminsterskog mosta, ispred Westminsterske palače u Londonu, i udario u pješake 22. ožujka 2017. godine.

image

Screenshot incidenta

Web Screenshot

Khalid Masood, 52-godišnji Britanac, zaletio se automobilom u pješake na kolniku duž južne strane Westminster Bridgea i Bridge Streeta, pri čemu je ozlijedio više od 50 ljudi - od kojih četvero smrtno. Tada ga je upucao naoružani policajac, te je preminuo na mjestu događaja.

Što se tiče upotrebe u terorističkim kaznenim djelima, MIB kaže da hakirana samovozeća vozila potencijalno dopuštaju "teroristima da ih koriste kao smrtonosno oružje bez dovođenja vlastitog života u opasnost. To bi zauzvrat moglo dovesti do puno veće učestalosti užasnih incidenata".

"MIB je ozbiljno zabrinut zbog mogućnosti hakiranja sustava automatizirane vožnje (ADS) i ponovnog postavljanja kako bi ostavio lažne i zavaravajuće tragove podataka". Dodali su da postoji više različitih scenarija prijevare na koje bi se to moglo odnositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:39