CYBER RATOVANJE

Hakerski napadi na Japan: Toyota zaustavila proizvodnju, pronađena prijeteća poruka

Glasnogovornik Vlade pozvao sve tvrtke u Japanu da se pripreme na povećani rizik od napada
 FRANCOIS LO PRESTI/AFP/Profimedia

Toyota je u utorak zaustavila proizvodnju u 14 domaćih tvornica, a razlog su hakerski napadi na jednog od glavnih dobavljača - Kojima Industries.

Nije poznato tko je izvršio napad, no jasno je da se dogodio brzo nakon što se Japan pridružio zapadnim saveznicima u sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno potvrdio je da je kvar sustava uzrokovan hakerskim napadom i pozvao sve tvrtke u Japanu da se pripreme za povećani rizik od napada. Prema izvješćima lokalnih medija, u sustavu je pronađena i prijeteća poruka - koja dokazuje napad hakera.

Jučer je proizvodnja nastavljena, a službenim priopćenjem javila se i Toyota: - S velikom zabrinutošću za sigurnost stanovnika Ukrajine pratimo aktualna događanja i nadamo se što bržem povratku mira. Kao tvrtka koja posluje u Ukrajini i Rusiji, naš prioritet u suočavanju s ovom krizom je osigurati sigurnost svih članova našeg tima, trgovaca i partnera u lancu opskrbe.

image
AFP

Toyota je u Ukrajini (prodajni i postprodajni poslovi na 37 maloprodajnih mjesta) prekinula sve aktivnosti 24. veljače, a u Rusiji je od 4. ožujka zaustavljena proizvodnja i uvoz vozila zbog poremećaja u lancu opskrbe.

Na području Rusije, Toyota ima 168 maloprodajnih mjesta i jednu tvornicu u Sankt Peterburgu koja proizvodi modele RAV4 i Camry uglavnom za rusko tržište.

Ostale tvornice i prodajni saloni u Europi nisu pogođeni hakerskim napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:18